Jęczmienny proszek, zawiera naturalne substancje odżywcze, takie jak:
- chlorofil, który ma skład podobny do składu hemoglobiny.
Oczyszcza jelita i wątrobę, pomaga zapobiegać nowotworom,
reguluje menstruację, zwalcza anemię, wspomaga układ naczyniowy nóg,
działa przeciwzapalnie i dezynfekująco, zwalcza bakterie beztlenowe z ust,
leczy dziąsła, opryszczkę, zwalcza ból gardła, poprawia wzrok,
przyspiesza gojenie się ran,
- witaminy C, E, B1, B2, B6,
- selen, zabezpieczający organizm przed wolnymi rodnikami
i zapobiegający nowotworom,
- 25 razy więcej potasu, 37 razy więcej wapnia, ponad dwa razy więcej magnezu
i pięć razy więcej żelaza niż zwykła pszenica, a poza tym beta-karoten,
kwas foliowy,mangan, cynk i krzem,
- błonnik regulujący procesy trawienne, zmniejszający apetyt
i oczyszczający przewód pokarmowy z trujących produktów przemiany materii,
- antyoksydant (glikozylisowiteksynę) zapobiegający starzeniu się ,
w tym również o działaniu przeciwzmarszczkowym,
pomagający powstrzymać procesy chorobotwórcze.
- cholina, niezbędna do prawidłowego funkcjonowania
i budowy każdej komórki naszego ciała,
oraz będąca budulcem dla powstania lecytyny niezbędnej
do prawidłowej pracy układu nerwowego.
Kiełki te poradzą sobie również z zakwaszeniem organizmu.
Młody jęczmień ma bowiem silnie zasadotwórcze działanie.
A przecież zakwaszenie jest jedną z przyczyn wielu naszych
codziennych dolegliwości, bo zmniejsza zdolność organizmu do przyswajania składników odżywczych i radzenia sobie ze szkodliwymi
produktami przemiany materii.
Cząsteczki wchodzące w skład zielonego jęczmienia udowodniły
podczas żmudnych badań naukowych wyjątkową zdolność
rekonstruowania DNA komórkowego.
W skrócie oznacza to, że dzięki spożywaniu tego soku można zregenerować uszkodzone geny i tym samym można odbudowywać uszkodzone
struktury naszej skóry.
Stosowanie:
1 łyżeczka proszku 2-3 x dziennie, mieszamy z chłodną,
wcześniej przegotowana wodą.
W celu uzupełnienia diety zaleca się picie trzy razy dziennie (2 łyżeczki) wymieszanego w szklance z wodą lub sokiem, co najmniej przez miesiąc, a najlepiej wprowadzić ten dobry zwyczaj na stałe.