Na innych naszych aukcjach:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Młody jęczmień 500g
polski, sproszkowany, nie zawiera dodatków i zanieczyszczeń
Sproszkowany młody jęczmień to doskonałe źródło witamin, minerałów i enzymów.
Według ustaleń naukowców, młody jęczmień zawiera 25 razy więcej potasu, 37 razy więcej wapnia, ponad 2 razy więcej magnezu i 5 razy więcej żelaza niż zwykła pszenica. W jego skład wchodzą takie witaminy jak: C, E, B1, B2, B6, beta-karoten, kwas foliowy, potas, wapń, żelazo, magnez, mangan, cynk, krzem oraz selen.
Największą tajemnicą młodego jęczmienia jest duża zawartość chlorofilu. Chlorofil ma skład podobny do hemoglobiny dzięki czemu pobudza pracę serca, układu naczyniowego, jelit, macicy i płuc. Młody jęczmień ma w sobie także specjalny antyoksydant (glikozylisowiteksynę), którego moc działania przeciw wolnym rodnikom jest ok. 500 razy mocniejsza niż witaminy E.
Wg naukowców z uniwersytetu tokijskiego cząsteczki wchodzące w skład soku z młodego jęczmienia cechuje zdolność odbudowywania DNA komórkowego – oznacza to, że sok z młodego jęczmienia regeneruje uszkodzone geny i może odbudowywać również uszkodzone struktury naszej skóry. Młody jęczmień potrafi poradzić sobie także z zakwaszeniem organizmu. Ma bowiem silne zasadotwórcze działanie, a to nierównowaga kwasowo-zasadowa ma duży wpływ na powstawanie wielu współczesnych chorób cywilizacyjnych.
Z ogólnodostępnych informacji o ekstrakcie z młodego jęczmienia możemy się dowiedzieć, że zawiera on:
|
-
|
25 razy więcej potasu, 37 razy więcej wapnia, 2 razy więcej magnezu i 5 razy więcej żelaza niż zwykła pszenica |
-
|
witaminy C, E, B1, B2, B3, B5, B6, K, beta-karoten, kwas foliowy, potas |
-
|
główne aminokwasy: alanina, arginina, fenyloalanina, glicyna, histydyna, izoleucyna, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, leucyna, lizyna, metionina, prolin, seryna, treonina, tyrozyna, walina |
-
|
wapń - przez co wpływa na wzmocnienie kości. |
-
|
żelazo – przeciwdziałające powstawaniu anemii
|
-
|
magnez – zapobiegający skurczom mięśni i łagodzący skutki stresów
|
-
|
mangan – zwiększający odporność organizmu
|
-
|
cynk i krzem – wzmacniający włosy i paznokcie
|
-
|
selen – chroniący przed wolnymi rodnikami
|
-
|
błonnik – regulujący procesy trawienia, zmniejszający apetyt, oczyszczający przewód pokarmowy z toksycznych substancji zalegających w jelicie grubym i zatruwających organizm
|
-
|
chlorofil – bardzo wysoka zawartość chlorofilu, jego skład jest podobny do składu hemoglobiny.
Chlorofil pobudza pracę serca, układu naczyniowego, jelit, macicy i płuc. Ma właściwości wzmacniające i pobudzające – jest w tej dziedzinie tak skuteczny, że trudno porównać go z jakąkolwiek inną substancją. Chlorofil jest ważny w walce z wieloma chorobami: działa przeciwzapalnie i dezynfekująco, zwalcza bakterie beztlenowe z ust, leczy dziąsła, opryszczkę, zwalcza ból gardła.
|
-
|
Znakomicie goi rany – to dzięki niemu uszkodzona skóra natarta napojem z jęczmienia szybciej się regeneruje i staje się bardziej delikatna
|
-
|
Ma w sobie również glikozylisowiteksynę – antyoksydant mocniejszy o ok.500 razy od witaminy E
|
-
|
Młody jęczmień jest bezcenny dla urody – jego składniki zwalczają choroby skórne między innymi takie jak: trądzik, egzemę, atopowe zapalenie skóry, leukopatię
|
-
|
Młody jęczmień radzi sobie także z zakwaszeniem organizmu – ma silne zasadotwórcze działanie
|
-
|
Dodatkowo pomaga zapobiec bólom głowy, zaburzeniu snu, chronicznemu zmęczeniu oraz depresji
|
Oferowany sproszkowany młody jęczmień jest w 100% naturalny.
STOSOWANIE: 1 łyżeczkę sproszkowanego jęczmienia należy rozpuścić w szklance (200ml) wody lub soku owocowego. Ważne jest, aby woda nie była gorąca, ponieważ zbyt wysoka temperatura wody powoduje utratę witamin oraz unieczynnia enzymy zawarte w młodym jęczmieniu. Tak przygotowany napój należy spożywać najlepiej 20-30 minut przed posiłkiem.
Zaleca się spożywanie 2 szklanek dziennie
|
|