Młody zielony jęczmień Młody jęczmień jest znany od wielu wieków. Już w starożytnym Rzymie ten naturalny zastrzyk witamin cieszył się bardzo dużą popularnością. Sproszkowany młody jęczmień nie jest zwykłym suplementem pokrywającym braki witamin w naszej diecie. To znacznie więcej! Szklanka napoju uzyskanego z łyżki sproszkowanego jęczmienia dostarcza nam tyle witamin, minerałów i enzymów co cała główka świeżych brokułów - dlatego tak ważne jest aby mody jęczmień był wysokiej jakości. Według ustaleń naukowców, młody jęczmień zawiera 25 razy więcej potasu, 37 razy więcej wapnia, ponad 2 razy więcej magnezu i 5 razy więcej żelaza niż zwykła pszenica. W jego skład wchodzą takie witaminy jak: C, E, B1, B2, B6, beta-karoten, kwas foliowy, potas, wapń, żelazo, magnez, mangan, cynk , krzem oraz selen. Największą tajemnicą młodego jęczmienia jest duża zawartość chlorofilu - to dzięki niemu młody jęczmień jest "gwiazdą" wśród innych zdrowotnych produktów. Chlorofil ma skład podobny do składu hemoglobiny dzięki czemu pobudza pracę serca, układu naczyniowego, jelit, macicy i płuc. Młody jęczmień ma w sobie także specjalny antyoksydant (glikozylisowiteksynę), którego moc działania przeciw wolnym rodnikom jest ok. 500 razy mocniejsza niż witaminy E! Wg. naukowców z uniwersytetu tokijskiego cząsteczki wchodzące w skład soku z młodego jęczmienia chechuje zdolność odbudowywania DNA komórkowego - oznacza to, że sok z młodego jęczmienia regeneruje uszkodzone geny i może odbudowywać również uszkodzone struktury naszej skóry. Młody jęczmień potrafi poradzić sobie także z zakwaszeniem organizmu. Ma bowiem silne zasadotwórcze działanie.Nierównowaga kwasowo-zasadowa ma wpływ na powstawanie wielu współczesnych chorób cywilizacyjnych.
Cudowne właściwości jęczmienia zielonego Zawiera 25 razy więcej potasu, 37 razy więcej wapnia, 2 razy więcej magnezu i 5 razy więcej żelaza niż zwykła pszenica Witaminy C, E, B1, B2, B3, B5, B6, K, beta-karoten, kwas foliowy, potas Główne aminokwasy: alanina, arginina, fenyloalanina, glicyna, histydyna, izoleucyna, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, leucyna, lizyna, metionina, prolin, seryna, treonina, tyrozyna, walina Wapń - wzmacnia kości Żelazo - przeciwdziałające powstawaniu anemii Magnez - zapobiegający skurczom mięśni i łagodzący skutki stresów Mangan - Zwiększający odporność organizmu Cynk i krzem - wzmacniający włosy i paznokcie Selen - chroni przed wolnymi rodnikami i zapobiega nowotworom Błonnik - reguluje procesy trawienia, zmniejsza apetyt, oczyszcza przewód pokarmowy z toksycznych substancji zalegających w jelicie grubym i zatruwających organizm Chlorofil - bardzo wysoka zawartość chlorofilu, jego skład jest podobny do składu hemoglobiny. Chlorofil pobudza pracę serca, układu naczyniowego, jelit, macicy i płuc. Ma właściwości wzmacniające i pobudzające - jest w tej dziedzinie tak skuteczny, że trudno porównać go z jakąkolwiek inną substancją. Chlorofil to potężna broń w walce z wieloma chorobami: działa przeciwzapalnie i dezynfekująco, zwalcza bakterie beztlenowe z ust, leczy dziąsła, opryszczkę, zwalcza ból gardła. Znakomicie goi rany - to dzięki niemu uszkodzona skóra natarta napojem z jęczmienia szybciej się regeneruje i staje się bardziej delikatna Król antyoksydantów - młody jęczmień ma w sobie glikozylisowiteksynę - antyoksydant mocmniejszy o ok.500 razy od witaminy E ! Młody jęczmień jest bezcenny dla urody - jego składniki zwalczają choroby skórne między innymi takie jak: trądzik, egzemę, atopowe zapalenie skóry, leukopatię Młody jęczmień radzi sobie także z zakwaszeniem organizmu - ma silne zasadotwórcze działanie Dodatkowo pomaga zapobiec bólom głowy, zaburzeniu snu, chronicznemu zmęczeniu oraz depresji
Sposób spożycia:
2-3 łyżeczki wsypać do szklanki. Zalać letnią wodą ok.200ml (nie używać gorącej wody) - wymieszać. Ponownie wymieszać i wypić, po każdym spożyciu. Dziennie powinniśmu stosować 1-2 szklanki dziennie. .