Nowość!!!!!!!!!
Mąka z cocoyam.
Placki z mąki jamu(cocoyam)
Składniki:
- pół szklanki mąki
- pokrojona zielona pietruszka (wedlug uznania)
- 2 pokrojone ząbki czosnku
- 1 mała pokrojona cebula
- sól i pierz
- trochę wody lub mleka
Mąka jamu zmieszać z wodą lub mlekiem aż do uzyskania jednolitej masy.Następnie dodać pozostałe składniki i smażyć placki na patelni lub we frytkownicy.
Mąka z jamu jest bezglutenu.
Podawać z sosem warzywnem lub czosnkowym.
Mąka z bananów z innego gatunku(żielone plantain)
Z wyglądu przymomina tłuczone gotowane banan lub gotowane ziemniaki.Maka fufu ma dużą zawartość błonnika i złożonych węglowodanów. Zalecana dla osób chorych na cukrzycę ,układ pokarmowy,ciliaki i inne rodzaje alergii.
Przygotowania danie jest bardzo prosty.Np: placki można przygotować bez dodawania żadnego jajka.
Zarówną mąka bananowa i z bulw są dobra do zagęczenie sosu,zup i inne potrawy.
Placki z mąki bananowej
- pół szklanki mąki bananowej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- trochę mleka lub wody
- cukier wailiniowy
- cukier 3 łyżki
- 2 pokrojone jabka
Mąka bananową i pszenną z proszkiem do pieczenia dokladnie wymieszać.Następnie dodać wodę lub mleko i mieszać aż do uzyskania jednolitej masy.Po dodaniu jajka ,cukru i pozostałych składników smażyć na patelni.
Można podawać ze śmietaną
Mąka bananowa jest bez glutenowa.
Mąka z bulw(75% jamu i 25% maniok)
Pan de Yuca(bułeczki lub chleb z manioku)
składniki:
- 2 szklanki skrobi manioku(mąka z manioku lub
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 ½ szklanki startego sera
- Trochę mleka
Przesiać mąkę przez sito, dodać masło i tartym serem i dwa żółtka, wymieszać i doprawić do smaku. Wymieszać wszystkie składniki aż do uzyskania jednorodnej masy, odstawić na pół godziny.
Małe porcja ciasto robić kuleszki formie bułeczki i odstawić około 10 minuts i w piekarniku podgrzanym do 250 ° C. Piec 20 do 25 minuts,aż do użystkania żłoty kolor.