Mąka uzyskiwana z ziarna Quinoa ma lekko orzechowy smak.
Quinoa, czyli komosa ryżowa lub ryż peruwiański, uprawiana była w górskich regionach
Chile, Peru i Boliwii już ponad 5 tysięcy lat temu.
Stanowiła główne pożywienie Inków, którzy nazywali ją „matką zbóż”.
Komosa, podobnie jak gryka i amarantus, należy do grupy tzw. pseudo-zbóż,
czyli roślin wytwarzających nasiona bogate w skrobię, lecz nie będących zbożami.
Quinoa na tle innych warzyw wyróżnia się bardzo wysoką zawartością wartościowego białka.
A także zawiera wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych.
Jest bogatym źródłem manganu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi i fosforu, dlatego jej spożycie jest zalecane
osobom z migrenowymi bólami głowy, cukrzycą i miażdżycą.
Nasiona Quiona zawierają więcej tłuszczu niż ziarna zbóż, głównie nienasycone kwasy tłuszczowe należącego
do grupy omega-3, a także wyróżniają się wysoką zawartością witaminy E.
Nie zawiera przy tym glutenu, nadaje się więc dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej.
Znajduje zastosowanie m.in. w wyrobie pieczywa i makaronów.
Kraj pochodzenia: Boliwia
Masa netto: 250g
Przy zakupie kilku rzeczy na naszych aukcjach w opcji przesyłka kurierska płacisz TYLKO RAZ.
W opcji list ekonomiczny podana kwota obejmuje wysłanie max. jednego produktu
W opcji paczka pocztowa ekonomiczna waga przesyłki wynosi do 1 kg.
Zamówienie wysyłamy w ciągu 48h od daty zaksięgowania wpłaty na naszym koncie
W razie pytań prosimy o kontakt telefoniczny bądź mailowy:
+48 [zasłonięte] 040 434
[zasłonięte]@schowekzdrowia.pl
Zapraszamy do zakupu!!