Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

MĄKA Z PESTEK DYNI - 500G - EKOGRAM ZIELONKI

03-08-2014, 13:48
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 12.99 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 12.99 zł     
Użytkownik DoktorPelc
numer aukcji: 4393362547
Miejscowość Kraków
Kupiono sztuk: 5    Licytowało: 4    Wyświetleń: 36   
Koniec: 03-08-2014 13:01:06
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Informacje o produkcie

  • Mąka z mielonych pestek dyni, bez dodatków
  • Najlepsza w czasie diety wegetariańskiej i wegańskiej
  • Waga netto: 500g
  • Producent: EKOGRAM ZIELONKI
  • Waga: 500g
  • Termin przydatności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw. Wykorzystane zdjęcia są jedynie zdjęciami archiwalnymi. W przypadku chęci uzyskania szczegółowych informacji co do długości terminów, prosimy Państwa o kontakt drogą telefoniczną lub mailową.

Co to jest mąka z pestek dyni
Mąka z pestek dyni, to produkt otrzymywany z przemiału pestek dyni. Ma lekko orzechowy smak, który idealnie komponuje się z innymi produktami spożywczymi lub mąkami. Dzięki substancjom zawartym w mące z pestek dyni, poprawie ulega jakość naszych wyrobów piekarniczych oraz ich właściwości smakowe. Mąka wzbogaca nasze produkty kulinarne o pełnowartościowe białko i wydłuża okres ich przydatności do spożycia.

 

Co wyróżnia mąkę z pestek dyni od innych tradycyjnie stosowanych
Mąka z pestek dyni, to przede wszystkim naturalne źródło białka i błonnika, którego podstawowym zadaniem, jest wspieranie pracy naszych jelit. Błonnik zapewnia też długotrwałe uczucie sytości, co pozwoli nam utrzymać stałą wagę ciała. Białka natomiast, posiadają wszystkie niezbędna nam aminokwasy. Bogata w witaminę C, K i E oraz witaminy z grupy B, w tym witaminę B1, B2, B5 i B6.
Mąka z pestek dyni zawiera również całą gamę składników mineralnych, do których zaliczyć możemy fosfor, mangan i magnez, a także cynk, miedź i żelazo. Mąka ta, jest również dobrym źródłem korzystnych dla naszego organizmu steroli roślinnych oraz kwasów omega – 6 i omega – 9.

w 100g: 574kcal, tłuszcze 49g (nasycone 9g), węglowodany 15g, błonnik 6g,

Mąka z pestek dyni, ze względu na znaczną ilość witamin, polecana jest w okresie wiosennym oraz jesienno – ziomowym, a także w okresach przewlekłego zmęczenia i stresu. Może ona stanowić substytut białka w czasie diety wegetariańskiej. W takich przypadkach, zaleca się spożywanie mąki z pestek dyni, jeżeli jest to możliwe, każdego dnia. 
Regularne spożywanie mąki z pestek dyni, pomaga utrzymać stały poziom pH w naszym organizmie, w szczególności w okresie, gdy spożywamy zbyt dużą ilość kwaśnych produktów. Dlatego właśnie maka z nasion dyni, jest doskonałym dodatkiem do wszelkich diet. 
Tryptofan, aminokwas wchodzący w skład mąki z pestek dyni, odpowiada za produkcję serotoniny w mózgu. Przyczynia się ona do poprawy jakości naszego snu oraz łagodzi problemy związane z zasypianiem. 
Mąka z nasion dyni jest także doskonałym źródłem cynku, który jest niezwykle istotny dla naszego układu odpornościowego

 

W jaki sposób mogę wykorzystać mąkę z pestek dyni w mojej kuchni
Mąkę z pestek dyni możemy dodawać do naszych ciast, chleba, tortów, placków czy naleśników. Do 1kg tradycyjnej mąki należy dodać między 15 – 30g maki z pestek dyni. 
Mąkę możemy również dodać do naszej ulubionej sałatki lub do koktajlu smoothie, co w prosty sposób zwiększ ilość przyswajanego przez nas białka. Można ją również dodawać do warzyw, owoców, a także jogurtów czy musli. W takim przypadku najlepiej jest dodać 1 – 2 łyżeczki mąki z nasion dyni i spożywać 2 razy dziennie, przez okres 2 – 4 tygodni. W celu długotrwałych efektów, zabieg taki powinno się powtarzać 3 – 4 razy w roku.

 

mąka z pestek dyni 500g ekogram zielonki