![](http://www.marcin-webdesign.pl/szablon_winoszarnia/foto/maka/maka_arachidowa.jpg)
Opis:
Mąka z orzechów ziemnych to idealne źródła białka. W porównaniu do mąki pszennej ma ponad 2 razy mniej węglowodanów i ponad 3 razy więcej białka! Dodatkowo odtłuszczona mąka fistaszkowa ma niemal o połowę mniej kalorii niż zwykła mąka z orzechów ziemnych. Doskonale nadaje się dla sportowców i osób przestrzegających diety niskowęglowodanowej.
Zastosowanie:
Taka mąka znakomicie nadaje się do pieczenia ciast, chlebów, pizzy, gofrów czy omletów, rewelacyjnie sprawdza się jako panierka czy zagęszczacz do zup. Można dosypywać ją do płatków śniadaniowych, miksować z napojami mlecznymi i owocowymi smoothie, posypywać kanapki - w przeciwieństwie do tradycyjnej mąki zbożowej, mąka z nasion może być jedzona na surowo, więc pole jej zastosowań jest nawet szersze niż mąki pszennej czy żytniej. Roztarcie na pastę kilku łyżek mąki fistaszkowej z wodą i miodem oraz szczyptą cukru da w efekcie pastę podobną w smaku do masła orzechowego - o trzy razy niższej kaloryczności. Kiedy zmieszasz ją ze świeżo wyciskanym sokiem, napojem kakao lub mlekiem orzechowym stworzysz napój wyjątkowo bogaty w substancje odżywcze.
Cechy charakterystyczne :
Ze względu na swoje cenne składniki powinna znaleźć się w menu każdego dbającego a swoje zdrowie i zrównoważone odżywianie, a dodatkowo jej właściwości sprawiają, że doskonale nadaje się dla sportowców, osób trenujących czy przestrzegających diety wysokobiałkowej/niskowęglowodanowej.