Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

MĄKA Z CIECIERZYCY - CIECIORKI - 1kg - EKOGRAM

04-10-2014, 10:47
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 10.99 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 10.99 zł     
Użytkownik DoktorPelc
numer aukcji: 4576366839
Miejscowość Kraków
Kupiono sztuk: 23    Licytowało: 19    Wyświetleń: 195   
Koniec: 04-10-2014 10:29:58
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Informacje o produkcie

  • Wyprodukowana z ciecierzycy, nie zawiera żadnych dodatków
  • Idealna do słodkich i pikantnych dań
  • Podstawowy składnik kuchni wegetariańskiej i wegańskiej
  • Bogate źródło kwasu foliowego i białka
  • Opakowanie z praktycznym zamknięciem strunowym 
  • Producent: EKOGRAM ZIELONKI
  • Waga: 1000g
  • Termin przydatności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw. Wykorzystane zdjęcia są jedynie zdjęciami archiwalnymi. W przypadku chęci uzyskania szczegółowych informacji co do długości terminów, prosimy Państwa o kontakt drogą telefoniczną lub mailową

 

Co to jest mąka z ciecierzycy

Mąka z ciecierzycy, to mielona cieciorka, nie zawierająca dodatków. 


Dlaczego warto stosować mąkę z ciecierzycy do naszych potraw

Mąka z ciecierzycy, to prawdziwe bogactwo kwasu foliowego (100g mąki zapewnia 120% dziennego zapotrzebowania), błonnika, żelaza, potasu, witaminy B1, witaminy B6, fosforu, magnezu, cynku, selenu, manganu oraz miedzi. Zawiera do 30% białka, dzięki czemu jest idealnym składnikiem wielu potraw kuchni wegetariańskiej czy wegańskiej.

Może być stosowana przez chorych na cukrzycę, ponieważ nie powoduje niezdrowych wahań cukru we krwi.

 

W jaki sposób i do jakich dań używać mąki z ciecierzycy

Mąkę z ciecierzycy stosujemy jak zwykłą mąkę. Nie wymaga ona wcześniejszej obróbki.

Sprawdza się jako dodatek do zwykłej mąki (pszennej lub żytniej) stosowanej w wypiekach słodkich i pikantnych. Idealna do zagęszczania zup i sosów, zwłaszcza wegetariańskich, wzbogacając je w białko. W ciastach lub wegetariańskich burgerach może natomiast zastąpić bułkę tartą. Niezbędna do przygotowania dań tradycyjnych w kuchni indyjskiej, takich jak kofta czy flan. Warto dodać ją do ciasta naleśnikowego, co nada im trochę egzotyki. Może być również podstawą past wegetariańskich (m. in. humusu), a każdy chleb upieczony z jej dodatkiem zyskuje wiele na smaku. 

Mąkę z cieciorki przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu, w szczelnym opakowaniu.

maka z ciecierzycy ekogram zielonki