Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Mąka z amarantusa 500g AMARANTUS bezglutenowa

21-03-2012, 13:45
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 6 zł     
Użytkownik tuekosklep
numer aukcji: 2199753937
Miejscowość Łomża
Wyświetleń: 31   
Koniec: 21-03-2012 11:20:07
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

dlaczego my?

PHU Eko galeria

ul. Ciepła 15

18-400 Łomża

tel: 604[zasłonięte]208

e-mail: [zasłonięte]@tuekosklep.pl

dostawa

  • Poczta Polska
  • UPS

opis produktu

Mąka z amarantusa

500g

Skład: mąka z nasion amarantusa


Producent: Szarłat


Amarantus, czyli szarłat należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Jego niezwykłe walory odżywcze doceniali już Inkowie i Majowie. Dzisiaj, uprawiany już nie tylko w krajach Ameryki Południowej, wzbudził zainteresowanie europejskich specjalistów od żywienia, nazywających amarantus zbożem XXI wieku. To w nim upatruje się ogromne możliwości w zaspokojeniu potrzeb żywnościowych.


Właściwości amarantusa:


- niezwykle cenne źródło białka (w nasionach szarłatu jest go więcej niż w mleku; w dodatku białko to posiada wszystkie aminokwasy egzogenne, zwłaszcza lizyny). Co więcej jest to białko o niezwykle wysokim stopniu przyswajalności, którego ilość podczas odpowiednich procesów technologicznych nie obniża się - jego wartość wynosi 75% (dla porównania wartość białka zawartego w kukurydzy wynosi 44%, w soi 68%, w mięsie 70%, w mleku 72%). Najwyższą wartość białka (nawet powyżej 90%) osiągają ziarna i przetwory z amarantusa zmieszane z tradycyjnymi zbożami, np. z płatkami owsianymi.

- dobra równowaga pomiędzy aminokwasami zasadowymi i siarkowymi.


- dużo jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ze sporym udziałem bardzo cenionych ze względów zdrowotnych kwasów GLA. Ich obecność przyczynia się znacznie do poprawy zdrowia, zwłaszcza do obniżenia poziomu cholesterolu.


- obecność błonnika, który nie tylko wpływa na kształtowanie odpowiedniego poziomu cholesterolu, lecz poprawia perystaltykę jelit i oczyszcza przewód pokarmowy.


- jest źródłem wielu składników mineralnych, zwłaszcza wapnia (250 mg/100 g nasion), fosforu, potasu i magnezu. Spożycie 100 g nasion amarantusa pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania na wapń. Pod względem ilości żelaza (15 mg w 100 g nasion) bije na głowę niemal wszystkie rośliny, ze szpinakiem włącznie, co z powodzeniem można wykorzystywać w stanach anemii, a także w diecie kobiet ciężarnych potrzebujących w tym okresie szczególnie dużo tego pierwiastka. Włączenie do jednego posiłku dziennie dania przygotowanego z nasion amarantusa całkowicie pokrywa zapotrzebowanie na żelazo. Pod względem witamin występuje ich tyle samo co w innych zbożach.


- lekkostrawny. Zawdzięcza to m.in. niezwykle drobnej frakcji skrobi. Jest ona pięć razy łatwiej strawna od – uznawanej dotąd za lekkostrawną - skrobi zawartej w kukurydzy; dlatego amarant można spożywać nawet na krótko przed wysiłkiem fizycznym lub umysłowym, np. przed egzaminem, treningiem czy zawodami.


Wartość odżywcza na 100 g produktu:

białko 17g

węglowodany 67,5g

tłuszcz 8g

witamina B2 1,816mg

wartość energetyczna 1753kJ(409kcal)


Zastosowanie: jako dodatek do szeregu wyrobów spożywczych w gospodarstwie domowym, np. makaronów, pieczywa, ciast i tortów.


Nie zawiera glutenu.

ZAPRASZAMY NA NASZE POZOSTAŁE AUKCJE!!!