Mąka z Amarantusa (Szarłat)
produkt bezglutenowy
Nasiona pochodzą wyłącznie z Polskich upraw,nie zawiera konserwantów ani żadnych związków chemicznych. Surowiec nie jest organizmem genetycznie modyfikowanym (GMO). Ziarno jest wysuszone i dokładnie oczyszczone. Posiada naturalny połysk, charakterystyczne ubarwienie, o świeżym naturalnym zapachu.
Amarantus cechuje bogaty skład: zawiera żelazo, magnez, fosfor, potas oraz witaminy A, B, C, E. Bardzo ważnym aspektem jest brak glutenu oraz duże pokłady skwalenu. Jest również doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jedną z wielu cech amarantusa jest zawartość białka, które należy do najbardziej wartościowych białek obecnych w roślinach zbożowych.
Zastosowanie: mąka z nasion amarantusa nie zawiera glutenu. Jest idealna do wzbogacenia wartości odżywczej wypieków i innych potraw. Zawiera 17% białka roślinnego o dużej wartości biologicznej, jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz żelazo, wapń i magnez. Charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i dietetyczną.