Mąka z żołędzi była dawniej używana jako pokarm, szczególnie w czasach gdy brakowało jedzenia. Współczesne badania potwierdziły jej bardzo wysoką wartość odżywczą oraz zawartość cennych dla zdrowia składników. W porównaniu z mąka zbożową jest kilkakrotnie bogatsza w potas, wapń i magnez , czyli kluczowe dla zdrowia składniki mineralne. Mąka ta jest bardzo bogata w witaminy z grupy B. Zawiera także dużo cennego dla funkcjonowania przewodu pokarmowego błonnika oraz ponad 5% nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Masa netto: 0,5 kg; 1 kg
Skład: żołędzie eko 100%
Zawartość podstawowych składników w suchej masie:
Sód 17 mg/kg
Potas 4500 mg/kg
Fosfor 730 mg/kg
Wapń 740 mg/kg
Magnez 340 mg/kg
Błonnik 16,8 %
Białko 4,1 %
Kwasy tłuszczowe 5,1 %
Sole mineralne 1,2 %
Węglowodany 72,8 %
Wartość energetyczna 322 kcal/ 100g
Sposób użycia:
Mąkę żołędziową można wykorzystywać jako uszlachetniający dodatek do mąki zbożowej w proporcji 2/3 mąki zbożowej i 1/3 mąki żołędziowej i wypiekać chleb, bułki, ciasteczka oraz inne wyroby.
Można ją wykorzystać także do wszystkich dań gdzie normalnie dodaje się mąkę zbożową np.
Dodatek do makaronu
Do omletów z jaj
Do placków ziemniaczanych (dodając do 2/3 tartych ziemniaków 1/3 mąki z żołędzi)
Zachęcamy do wymyślania autorskich dań na bazie tego naturalnego i cennego składnika.
![Produkt ekologiczny Produkt ekologiczny](http://marketbio.pl/uploads/images/bio.jpg)
![Wysyłka w 24h Wysyłka w 24h](http://marketbio.pl/uploads/images/24h.jpg)
![Produkt posiada certyfikat rolnictwa ekologicznego Produkt posiada certyfikat rolnictwa ekologicznego](http://marketbio.pl/uploads/images/logo%20listek.jpg)
![](http://marketbio.pl/media/products/c211<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>8689d9ec347826bc253<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>467/images/m_ka-z-_o_dzi.jpg)
W sklepie
za jedyne
10.89zł
Kup teraz!
![](http://adaka.pl/images/banera.jpg)