MĄKA Z ŻOŁĘDZI BEZGLUTENOWA BIO 500 g - DARY NATURY
Mąka z żołędzi była dawniej używana jako pokarm, szczególnie w czasach, gdy brakowało
jedzenia. Współczesne badania potwierdziły jej bardzo wysoką wartość odżywczą oraz zawartość
cennych dla zdrowia składników. W porównaniu z mąką zbożową jest kilkakrotnie bogatsza w
potas, wapń i magnez, czyli kluczowe dla zdrowia składniki mineralne. Mąka ta jest bardzo bogata
w witaminy z grupy B. Zawiera także dużo cennego dla funkcjonowania przewodu pokarmowego
błonnika oraz ponad 5% nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Sposób użycia:
Mąkę żołędziową można wykorzystywać jako uszlachetniający dodatek do mąki zbożowej
w proporcji 2/3 mąki zbożowej i 1/3 mąki żołędziowej i wypiekać chleb, bułki, ciasteczka oraz inne
wyroby. Można ją wykorzystać także do wszystkich dań gdzie normalnie dodaje się mąkę zbożową
np. jako dodatek do makaronu, omletów z jaj, placków ziemniaczanych (dodając do 2/3
tartych ziemniaków 1/3 mąki z żołędzi).
Zawartość podstawowych składników w suchej masie:
Sód 17 mg/kg, Potas 4500 mg/kg, Fosfor 730 mg/kg, Wapń 740 mg/kg, Magnez 340 mg/kg,
Błonnik 16,8%, Białko 4,1%, Kwasy tłuszczowe 5,1%, Sole mineralne 1,2%, Węglowodany 72,8%
Pozwól sobie na pyszne domowe wypieki.
Skład:
żołędzie eko 100%
Wartość energetyczna:
322 kcal/ 100g, 1355kJ/ 100g
Zróbmy krok w stronę natury już dziś.