MĄKA TEFF JASNA BEZGLUTENOWA 400g BAUCKHOF Wartości odzywcze w 100g wartość energetyczna 1339 KJ/ 320 KCAL białko 11,8g węglowodany 62,7 g tłuszcze 2,0 G Teff (Eragrostis tef) jest jednym z najstarszych zbóż pochodzenia afrykańskiego. Ziarno zawiera dużo metioniny, wapnia, żelaza, kwasu foliowego i antyoksydantów. Zarówno ziarno, jak i mąka są również zasobne w błonnik pokarmowy. Teff uchodzi za szczególnie zdrowe zboże, stanowiące wartościowe uzupełnienie diety bezglutenowej. Teff ma unikatowy, w porównaniu z innymi zbożami, skład mineralny Obok dużej zawartości wapnia i żelaza to zboże wyróżnia również zasobność w kwas foliowy, antyoksydanty i błonnik pokarmowy Teff charakteryzuje się dużą zawartością metioniny (20 mol%) i cysteiny (10 mol%) oraz relatywnie w porównaniu z innymi zbożami dużą zawartością lizyny Ważną zaletą teffu jest też ekstremalna trwałość ziarna podczas przechowywania w warunkach domowych. Tłuszcz jest mało podatny na jełczenie. Znajomość teffu przez stosujących dietę bezglutenową jest niezbędna, gdyż sukcesywnie następuje wymiana składników w wysoko przetworzonych produktach spożywczych, a teff uchodzi za cenny składnik ze względów technologicznych i prozdrowotnych. (Przegląd Gastroenterologiczny 2009; 4 (5): 238–244)