Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

MĄKA SEZAMOWA - 500G - EKOGRAM ZIELONKI

02-09-2014, 13:44
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 12.99 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 12.99 zł     
Użytkownik DoktorPelc
numer aukcji: 4481533518
Miejscowość Kraków
Kupiono sztuk: 6    Licytowało: 4    Wyświetleń: 34   
Koniec: 02-09-2014 13:03:25
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Informacje o produkcie

  • Mąka z niełuskanych, mielonych, lekko prażonych ziaren sezamu
  • Alternatywa dla tradycyjnej mąki
  • Bogata w składnik mineralne, błonnik i białko
  • Naturalne źródło przeciwutleniaczy oraz witamin z grupy B
  • Niezastąpiony składnik kuchni azjatyckiej i wielu tradycyjnych dań
  • Polecana w czasie diety wegańskiej lub wegetariańskiej
  • Producent: EKOGRAM ZIELONKI
  • Waga: 500g
  • Termin przydatności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw. Wykorzystane zdjęcia są jedynie zdjęciami archiwalnymi. W przypadku chęci uzyskania szczegółowych informacji co do długości terminów, prosimy Państwa o kontakt drogą telefoniczną lub mailową.

 

Co to jest maka sezamowa i dlaczego warto włączyć ją do naszej diety
Mąka uzyskiwana z niełuskanych, mielonych, delikatnie prażonych ziaren sezamu. Mąka sezamowa ma kolor kości słoniowej i charakteryzuje się głębokim aromatem sezamu.

Mąka sezamowa, to wspaniała i zdrowa alternatywa dla tradycyjnej mąki. Jest ona przede wszystkim bogatym źródłem manganu i miedzi, ale również i magnezu, wapnia, żelaza, fosforu oraz cynku. Zawiera do 15% błonnika oraz do 46% białka.
Oprócz tego, mąka zawiera dwa unikalne przeciwutleniacze, a mianowicie sezamine i sesamolin. 
Mąka z ziaren sezamu charakteryzuje się też wysokim poziomem witamin, a w szczególności witaminy B6, kwasu foliowego, tiaminy oraz niacyny.

Wartości odżywcze (w 100g): 405kcal, tłuszcz 19g, białko 46g, błonnik 15g, węglowodany 6g.

 

Co mogę zrobić z mąką sezamową i jak jej używać
Mąka sezamowa to podstawowy składnik kuchni azjatyckiej, ale również i europejskiej. Idealnie nadaje się do przygotowania makaronów, mieszanek do panierowania mięs i warzyw, pasztecików, klopsików, naleśników oraz tortilli. 
Mąka z sezamu może być używana również do wypieków ciast, ciasteczek i pieczywa. Może być mieszana z tradycyjną mąką pszenną. Ze względu na swoje właściwości, sprawdza się jako składnik kremów i mas. 
Mąka sezamowa może służyć również jako zagęstnik do naszych sosów. Szczególnie polecana w czasie diety wegańskiej lub wegetariańskiej.

Mąka z ziaren sezamu, może być używana od razu po wyjęciu z opakowania. Nie wymaga wcześniejszej obróbki. Po otwarciu, mąkę należy trzymać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym miejscu.

maka sezamowa 500g ekogram zielonki