Informacje o produkcie
- Mąka z niełuskanych, mielonych, lekko prażonych ziaren sezamu
- Alternatywa dla tradycyjnej mąki
- Bogata w składnik mineralne, błonnik i białko
- Naturalne źródło przeciwutleniaczy oraz witamin z grupy B
- Niezastąpiony składnik kuchni azjatyckiej i wielu tradycyjnych dań
- Polecana w czasie diety wegańskiej lub wegetariańskiej
- Producent: EKOGRAM ZIELONKI
- Waga: 500g
- Termin przydatności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw. Wykorzystane zdjęcia są jedynie zdjęciami archiwalnymi. W przypadku chęci uzyskania szczegółowych informacji co do długości terminów, prosimy Państwa o kontakt drogą telefoniczną lub mailową.
Co to jest maka sezamowa i dlaczego warto włączyć ją do naszej diety
Mąka uzyskiwana z niełuskanych, mielonych, delikatnie prażonych ziaren sezamu. Mąka sezamowa ma kolor kości słoniowej i charakteryzuje się głębokim aromatem sezamu.
Mąka sezamowa, to wspaniała i zdrowa alternatywa dla tradycyjnej mąki. Jest ona przede wszystkim bogatym źródłem manganu i miedzi, ale również i magnezu, wapnia, żelaza, fosforu oraz cynku. Zawiera do 15% błonnika oraz do 46% białka.
Oprócz tego, mąka zawiera dwa unikalne przeciwutleniacze, a mianowicie sezamine i sesamolin.
Mąka z ziaren sezamu charakteryzuje się też wysokim poziomem witamin, a w szczególności witaminy B6, kwasu foliowego, tiaminy oraz niacyny.
Wartości odżywcze (w 100g): 405kcal, tłuszcz 19g, białko 46g, błonnik 15g, węglowodany 6g.
Co mogę zrobić z mąką sezamową i jak jej używać
Mąka sezamowa to podstawowy składnik kuchni azjatyckiej, ale również i europejskiej. Idealnie nadaje się do przygotowania makaronów, mieszanek do panierowania mięs i warzyw, pasztecików, klopsików, naleśników oraz tortilli.
Mąka z sezamu może być używana również do wypieków ciast, ciasteczek i pieczywa. Może być mieszana z tradycyjną mąką pszenną. Ze względu na swoje właściwości, sprawdza się jako składnik kremów i mas.
Mąka sezamowa może służyć również jako zagęstnik do naszych sosów. Szczególnie polecana w czasie diety wegańskiej lub wegetariańskiej.
Mąka z ziaren sezamu, może być używana od razu po wyjęciu z opakowania. Nie wymaga wcześniejszej obróbki. Po otwarciu, mąkę należy trzymać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym miejscu.