Bio Planet Mąka ryżowa pełnoziarnista BIO
Mąka ryżowa to ciekawe urozmaicenie codziennej diety nie tylko dla osób z nietolerancją glutenu. To ciekawy zamiennik mąki pszennej, szczególnie używany w kuchni dalekiego wschodu. Mąka ryżowa pełnoziarnista, zachowuje wszystkie wartości odżywcze, korzystne dla naszego zdrowia, oraz posiada lekko słodkawy smak. Takimi składnikami są np. ligniany i fitosterole. Spożywając produkty zawierające tę mąkę, dostarczamy sobie spore ilości błonnika, manganu i magnezu. Jest w niej fosfor i wszystkie witaminy z grupy B. Ponadto, nie ma w niej ani grama cholesterolu. Z mąki ryżowej można piec ciasta, chleby, dodawać ją do zup, sosów i deserów.
Zastępując mąkę pszenną, mąką ryżową należy użyć jej 3/4 porcji podawanej w przepisie. Aby ciasto uzyskało odpowiednią kleistość do mąki ryżowej należy dać dwukrotną ilość jajek, niż do mąki pszennej. W przypadku ciast robionych z maki ryżowej, trzeba dodać łyżeczkę oleju lub masła klarowanego na każdą szklankę mąki.
Mąka z ryżu, to także produkt dla tych, których dieta musi być lekkostrawna.
Wartość odżywcza w 100g: Wartość energetyczna - 1508kJ/ 356kcal;
tłuszcz- 2,5g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone- 06g;
węglowodany- 74g; w tym cukry- 0,9g;
białko-7,9g;
sól- 0,02g.
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam,soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowe zawierające ww. alergeny.
Certyfikat nr PL-EKO-07-07904
AGRO BIO TEST.
Masa netto: 500g
Data przydatności: 01.01.2016