Witam wszystkich allegrowiczów
Jak już wiecie sukces dobrego wypieku chleba to nie tylko dobór odpowiednich miar składników i wrzucenie ich do automatu.
Nie da się zrobić smacznego chleba , jeśli się nie użyje dobrej mąki.
Zadziwiające jak wielu doświadczonych piekarzy traci czas ,produkując chleb ,który prezentuje się co prawda imponująco,ale którego smak nie dorównuje wyglądowi.
Jest tak najczęściej dlatego , że używają mąki produkowanej na skalę przemysłową, wybielanej chemicznie i w wysokim stopniu oczyszczonej.
Tymczasem Mam możliwość podzielenia się z wami doskonałej jakości gotową mąką żytnio- razową typ 2000 czyli najwyższą
Kto zacznie używać dobrej mąki ,ten sam się przekona , że zrobiony z niej chleb jest znacznie smaczniejszy i ma lepszą konsystencje niż pieczywo zakupione w supermarkecie .
Mieszanka ta nadaje pieczywu ciekawszą konsystencje i poprawia jego smak, jest ona mielona w młynie żarnowym(kamienie bowiem nie mielą tak drobno jak wielkie stalowe walce zainstalowane w młynach przemysłowych). Ponadto podczas szybkiego przemiału nowoczesną techniką ziarno się nagrzewa,a między kamieniami nie , dzięki czemu mąka uzyskiwana tym sposobem zachowuje naturalne walory smakowe.
Pieczywo ma ogromne wartości odżywcze i działanie zdrowotne. Błonnik i inne składniki zawarte w zewnętrznych częściach ziarna hamują rozwój nowotworów jelita grubego. Zalecana dzienna dawka spożycia błonnika wynosi około 35 gramów. Oznacza to, że aby dostarczyć organizmowi tyle błonnika ile potrzebuje powinniśmy zjadać około 25 kromek pełnoziarnistego chleba.!!!
WŁAŚCIWOŚCI Chleba wypieczonego z tej mieszanki:
Chleb zawiera gniecione i łamane ziarna zbóż, które są cennym źródłem energii dla organizmu.
Mąka żytnia razowa posiada najmocniejszy posmak wśród zbóż. Z ciasta żytniego otrzymuje się chleb, zawierający dużo wilgoci i zwarty. Zawiera gluten, ale jest on znacznie słabszy niż gluten pszenicy i nie daje tak pulchnego ciasta. Jest chlebem ciemnym .Mąka żytnia idealnie nadaje się do przygotowywania wypieków na zakwasie. Żyto pozytywnie wpływa na wątrobę, woreczek żółciowy oraz śledzionę. Wspomaga proces budowy tkanki mięśniowej, oczyszcza i odbudowywuje naczynia krwionośne. Żyto zawiera również fluor, który wzmacnia szkliwo zębów.Poza tym ciemne pieczywo wyrównuje niedobory poszczególnych składników odżywczych- tutaj napisałbym litanie
Na maila wysyłam przepis na zakwas na drożdżach lub dla uczulonych na drożdże zakwas bez nich
!!!!!Cena podana w opcji kup teraz to za 1kg.!!!!
(Mieszanka pakowana jest w worki po 10 kilo ( maksymalnie do 30kg).
Okres ważności ( przydatności do spożycia) to pół roku od wysyłki ( mieszanka jest produkowana na bieżąco) szczegóły podaje w mailu