Ziarno występuje w różnych fazach rozdrobnienia od grysiku do mąki a łuska ziarna jest wyraźnie widoczna.
Jęczmień jest uznawany przez historyków za najbardziej starożytne zboże. Kiedyś będąc podstawą wyżywienia i podstawowym materiałem na chleb - dziś jęczmienny chleb wyrabiają tylko koneserzy.
Współcześnie stosujemy jęczmień jako dodatek do chleba w ilości zwykle około 5-10%. Poprawia on smak, jakość i właściwości zdrowotne pieczywa oraz zapewnia niepowtarzalny aromat.
Szczególnie cenione są dodatki ze słodowanego jęczmienia. Właśnie otręby ze słodowanych ziaren są przedmiotem tej aukcji.
Słody te są też znakomitym surowcem piwowarskim. Ich producentem jest Słodownia Strzegom.
Słodowany jęczmień otrzymujemy drodze prażenie słodu zielonego. Otręby pakowane są w szczelnie zamknięto worki foliowe o masie 1 kg. Oferujemy kilka rodzajów słodów. Kupując np. 3 mogą to być 3 kg jednego słodu lub po 1 kg słodów wybranych z oferty. Po zakupie prosimy o informację co mamy zapakować.
Do wyboru jest:
Słód karmelowy jasny - 30
Nadaje słodowo-karmelowy aromat i delikatnie przyciemnia pieczywo.
Słód karmelowy czerwony - 60
Nadaje głębszy słodowo-karmelowy aromat i delikatnie przyciemnia pieczywo.
Słód karmelowy - 150 - powoduje, że pieczywo robi się lekko brązowe. Cechuje się intensywnym aromatem oraz delikatnym smakiem toffi.
Słód czekoladowy jasny - 350-450
Ciemny kolor pieczywa i mocny niemalże kawowy aromat.