Wykorzystuje się ją do produkcji najlepszych gatunków mąk, służących do wyrobu chleba, makaronów, produktów cukierniczych.
Ziarna, które zawierają duże ilości skrobi. Zawiera najwięcej białka i glutenu ze wszystkich gatunków zbóż. Dostarczają one także organizmowi: estrogeny, ryboflawinę, tiaminę, niacynę, karoten, tokoferol. Bogata w związki mineralne (sodu, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, siarki, żelaza) i witaminy B1, B2, D, E, K, PP.
Skład ziarniaków zależy od odmiany oraz technologii produkcji, jakości gleby i warunków pogodowych i przeciętnie wynosi: woda – 13,2%, białko – 11,7%, węglowodany – 69,3%, błonnik – 2%, tłuszcze – 2%, substancje mineralne – 1,8%.
Większość pszenic pochodzi z Bliskiego Wschodu lub Azji Środkowej, z klimatu umiarkowanego ciepłego, niektóre powstały w wyniku spontanicznego lub świadomego krzyżowania we wtórnych ośrodkach rozprzestrzenienia.
Polska jako producent zboża wytwarza 9,5% w Europie i 1,2% produkcji światowej. Wymagania glebowe pszenicy są dość wysokie, należy ją uprawiać na dobrych glebach posiadających dużą zdolność magazynowania wody. Przy pogorszeniu warunków uprawy pszenica reaguje dużym spadkiem plonu. Również w kontekście wymagań klimatycznych pszenica jest wymagająca, źle wpływają na nią zarówno gorące dni jak i za niskie temperatury a także nadmiar wody.