Składniki produktów Symbio pochodzą wyłącznie z gospodarstw posiadających certyfikat ekologiczny. Procesy przetwórcze i produkcyjne są zgodne z normami rolnictwa ekologicznego, obowiązującymi w Unii Europejskiej
Kraj pochodzenia: Polska.
Produkt zawiera gluten.
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Producent: SYMBIO POLSKA S.A.
Jednostka Certyfikująca Ekogwarancja PTRE Sp. z o.o., PL-EKO-01
Wartości odżywcze (w 100g produktu):
wartość energetyczna: 1381 kJ (330 kcal)
białko: 9,1 g
węglowodany: 73,8 g
tłuszcz : 1,8 g
błonnik: 5,6 g
Można byłoby zaryzykować stwierdzenie, że ludzie mielili zboże niemal od zawsze. Początkowo robiono to w sposób bardzo prosty- rozgniatając surowiec pomiędzy chropowatymi kamieniami. Z czasem udoskonalono metody pozyskiwania mąki. Rewolucyjnym wynalazkiem okazał się młyn zasilany energią wiatru i wodną.
Według najprostszego podziału mąk, rozróżniamy te chlebowe (pszenna, żytnia) i niechlebowe.
Z praktycznego punktu widzenia dość istotny jest typ mąki. Określa on ilość popiołu przypadającego na 100kg gotowej mąki. W efekcie- im wyższym typem charakteryzuje się mąka tym większa w niej zawartość minerałów i błonnika, pochodzących z nieoddzielonych fragmentów okrywy ziarna. Mąki o niskim typie są natomiast delikatniejsze i bardziej przydatne do wypieków.
W naszej ofercie znajdziesz szeroką gamę mąk, zarówno jasnych jak i razowych. Dzięki temu możesz przygotować ulubione wypieki stosując zdrową, ekologiczną mąkę.
Ludzie uprawiają pszenicę od tysiącleci. Dowody z wykopalisk wskazują, że pierwsi docenili ją mieszkańcy Mezopotamii. Odnaleziono jej ślady w Syrii, Turcji, Iraku i Jordanii. Z czasem poznali ją starożytni Egipcjanie a następnie Grecy i Rzymianie. Tym ostatnim szczególnie przypadła do gustu.
Mąka pszenna od tysiącleci była królową mąk na terenie Europy.
Mąka ta jest barwy kremowej, zawiera więcej błonnika pokarmowego a także minerałów i witamin z grupy B od niższych typów mąki pszennej.
Zastosowanie: do wyrobu pieczywa cukierniczego, chleba pszennego - zwykłego, wyborowego, mieszanego. Można ją dodać do ciasta naleśnikowego lub pierogowego. Przyrządza się z niej makarony, ciastka i dietetyczne batony. Niekiedy dodawana jest do zakwasu na żur.
Co wyróżnia Mąkę pszenną jasną typ 750 Symbio?
• Nasz produkt jest w 100% EKOLOGICZNY (walory żywności ekologicznej- czytaj tutaj)
• Nie zawiera dodatku sztucznych: konserwantów, barwników, aromatów
Nie zawiera dodatku cukru- może być spożywane przez diabetyków