MĄKA PSZENNA DURUM
PEŁNOZIARNISTA - 1KG
Triticum durum, czyli pszenica twarda, to jedna z najstarszych roślin uprawianych od wieków w Chinach, na Bliskim Wschodzie i w północnej Afryce. Najlepsze warunki do jej rozwoju panują właśnie w miejscach o kontynentalnym, suchym klimacie.Durum bywa często nazywana pszenicą makaronową, ponieważ w Europie wytwarzaną z niej mąkę (semolinę) wykorzystuje się przede wszystkim do produkcji spaghetti czy cannelloni. Z kolei w Afryce Północnej służy głównie do przygotowywania bazy wielu tamtejszych przysmaków, czyli kuskusu.
Kraj pochodzenia: Polska
Mąka z pszenicy durum – semolina jest bez wątpienia bardzo wartościowym produktem. Stanowi bogate źródło węglowodanów i białek, dlatego przygotowane z niej produkty są polecane osobom, które muszą zregenerować siły po dużym wysiłku fizycznym.
Semolina zawiera również sporo witamin z grupy B (niezbędne w przemianie białek, poprawiające samopoczucie, zwiększające odporność na stres, a także pomagające w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego), fosforu (wspomagającego pracę mózgu), potasu (dotleniającego mózg, regulującego napięcie mięśniowe, ciśnienie krwi, pracę nerek i rytm serca) oraz żelaza (podstawowy składnik hemoglobiny, przede wszystkim odpowiadający za przechowywanie i transportowanie tlenu w czerwonych krwinkach).
W mące z pszenicy durum znajdziemy także sporo kwasu foliowego (niezbędny składnik diety dla kobiet w ciąży oraz osób prowadzących aktywny tryb życia) i luteiny – korzystnej dla wzroku substancji, która chroni oczy przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Mąka z durum ma też niższy indeks glikeniczny, co powoduje, że wyrzut cukru i insuliny jest niższy niż po zjedzeniu zwyczajnej mąki pszennej.
Ze względu na swoje właściwości durum jest wykorzystywana głównie do produkcji makaronów. Makaron otrzymany z mąki durum charakteryzuje się jasnożółtym kolorem i znacznie wyższą twardiścią. Zawiera ok. 323 kcal w 100g, z czego 12g stanowi białko, 2g tłuszcze, 64g węglowodany, a aż 7g błonnik.
ZAWIERA GLUTEN
Idealnie nadaje się do:
- makaronów, pieczywa, ciast, deserów, zagęszczania potraw, budyniu domowego
PRZEPIS NA DOMOWY MAKARON
200g mąki z pszenicy durum (semolina), 2 jajka
Mąkę przesyp do miski. Dodaj jajka i zagnieć ciasto. Wyrabiaj tak długo, aż stanie się gładkie i elastyczne. W razie konieczności dodaj łyżkę zimnej wody. Powinno przypominać nieco twardsze ciasto pierogowe. Zawiń w folię lub przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce, by nieco odpoczęło na 15-30 minut. Następnie oprósz mąką stolnicę oraz ciasto i rozwałkuj jak najcieniej. Porcję z 200g mąki najlepiej podzielić na dwie części. Rozwałkowany płat ciasta oprósz semoliną i zwiń w luźny rulon. Ostrym nożem pokrój w centymetrowe paski, a następnie rozwiń je i rozłóż do przeschnięcia. Gotuj w osolonym wrzątku, jak każdy inny makaron.
POLECAM!!!