Mąka owsiana 1 kg
Wartość odżywcza i energetyczna owsa jest stosunkowo duża, zawiera 2-3 razy więcej tłuszczu w porównaniu do innych zbóż (formy oplewione zawierają ok. 4-7% tłuszczu, ziarniaki nagie nawet do 9% tłuszczu). Tłuszcz ten składa się z w 40% z kwasu linolowego (zapobiega sklerozie, szczególnie zalecany w diecie starszych osób), oleinowy 35% (polecany do smażenia) oraz kwasu palmitynowego 20%. Ziarno pozbawione łuski przewyższa wartością odżywczą wszystkie pozostałe gatunki zbóż, gdyż zawiera oprócz dużej ilości tłuszczu około 15% białka (m.in. awenina i awenolina) i 2% włókna surowego. Ziarno owsa zawiera węglowodany, wśród których najwięcej jest skrobi. Są także rozpuszczalne polisacharydy i celuloza. Ponadto lipoproteiny, aminokwasy, peptydy, sterole, saponiny, witaminy z grupy B (B1, B2, B6), kwas pantotenowy, witaminę E, kwas fitonowy, sole mineralne, w tym rozpuszczalną w wodzie krzemionkę. Wyróżnia się ponadto wysoką zawartością wapnia, magnezu, sodu, miedzi i lecytyny. Polisacharydy nieskrobiowe tworzą tzw. błonnik, niezbędny w codziennej diecie człowieka.
Wartość energetyczna 1530 kJ / 366 kcal
Białko 11,9 g
Węglowodany 69,3 g
Tłuszcz 7,2 g
Przechowywać w temperaturze otoczenia
Kraj pochodzenia: Polska
Termin przydatności do spożycia;
Przepis na ciasteczka owsiane
Składniki 150 g płatków owsianych, 100 g mąki owsianej 0,5 szklanki mąki orkiszowej T 2000 2-3 jajka, 100 g masła, 60 g cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sól.
Na rozgrzanym maśle podsmażamy płatni owsiane. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodajemy podsmażone płatki owsiane. Dodajemy jajka i wyrabiamy dokładnie masę. Dokładnie wyrobione wykładamy na stolnice i wałkujemy następnie wycinając szklanką/literatką ciasteczka. Układamy na posmarowaną masłem blachę. Pieczemy w temperaturze 180 st. C. Do ciasteczek można dodać ziarna lub np. rodzynki.
Bułeczki owsiane
Składniki: 500g mąki orkiszowej T 2000 200g mąki owsianej pół szklanki płatków owsianych 2 szklanki mleka 1 łyżka miodu 60 g drożdży tłuszcz do posmarowania blachy Sposób przygotowania: Drożdże mieszamy z łyżką miodu i mlekiem, roztrzepujemy. Wsypujemy mąkę owsianą, mieszamy, odstawiamy na godzinę. Następnie dodajemy sól i mąkę orkiszową - zagniatamy ciasto. Ponownie odstawiamy i jeszcze raz wyrabiamy. Formujemy bułeczki, układamy na posmarowanej tłuszczem blasze, posypujemy płatkami owsianymi na wierzch bułeczek. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut. Bułeczki pieczemy w temperaturze 220 st. C 20 min.