Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Mąka owsiana 1 kg

28-06-2015, 18:04
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 5.40 zł     
Użytkownik tes42
numer aukcji: 5404416849
Miejscowość Łęczna
Wyświetleń: 24   
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

  • Masz pytania ?
  • chętnie na wszystkie odpowiemy
  • Pon - Pt od 8.00 do 17.00
 
telefon
722 [zasłonięte] 668
 fax / mail ; 81 [zasłonięte] 35
 
mail
[zasłonięte]@arposleczna.pl
 
 
godziny otwarcia
Pon - Pt 8 - 17
  
 
adres

Arpos Sp. j.
Ul. Pasternik 8
21-010 Łęczna

 www.arposleczna.pl
WYSYŁKA 
Wysyłka w 24 h od momentu otrzymania wpłaty
Paczki wysyłamy
 POCZTEX 48
  • Paczka - 10 zł  (do 10 kg),
    pow. wg regulaminu aukcji
  • Paczka pobraniowa - 14 zł
 

a) wymiary paczki: 8x38x64 cm, waga do 10 kg - cena 10,00 zł

b) wymiary paczki: 19x38x64 cm, waga do 20 kg - cena 12,00 zł

c) wymiary paczki: 41x38x64 cm, waga do 30 Kg – 13,00 zł.

Przy zakupach powyżej 300 zł br.

Przyjmujemy płatności

PL 95 1020 [zasłonięte] 3[zasłonięte]2060002 [zasłonięte] 011220

Zanim dokonasz zakupu wejdź na stronę o mnie i zapoznaj się z moim regulaminem. Dokonanie zakupu na mojej aukcji jest równoznaczne z akceptacją mojego regulaminu.

 

Mąka owsiana 1 kg

 Wartość odżywcza i energetyczna owsa jest stosunkowo duża, zawiera 2-3 razy więcej tłuszczu w porównaniu do innych zbóż (formy oplewione zawierają ok. 4-7% tłuszczu, ziarniaki nagie nawet do 9% tłuszczu). Tłuszcz ten składa się z w 40% z kwasu linolowego (zapobiega sklerozie, szczególnie zalecany w diecie starszych osób), oleinowy 35% (polecany do smażenia) oraz kwasu palmitynowego 20%. Ziarno pozbawione łuski przewyższa wartością odżywczą wszystkie pozostałe gatunki zbóż, gdyż zawiera oprócz dużej ilości tłuszczu około 15% białka (m.in. awenina i awenolina) i 2% włókna surowego. Ziarno owsa zawiera węglowodany, wśród których najwięcej jest skrobi. Są także rozpuszczalne polisacharydy i celuloza. Ponadto lipoproteiny, aminokwasy, peptydy, sterole, saponiny, witaminy z grupy B (B1, B2, B6), kwas pantotenowy, witaminę E, kwas fitonowy, sole mineralne, w tym rozpuszczalną w wodzie krzemionkę. Wyróżnia się ponadto wysoką zawartością wapnia, magnezu, sodu, miedzi i lecytyny. Polisacharydy nieskrobiowe tworzą tzw. błonnik, niezbędny w codziennej diecie człowieka.

 Wartość energetyczna 1530 kJ / 366 kcal

Białko  11,9 g

Węglowodany 69,3 g

Tłuszcz           7,2 g

 

Przechowywać w temperaturze otoczenia

Kraj pochodzenia: Polska

Termin przydatności do spożycia;

 Przepis na ciasteczka owsiane

Składniki 150 g płatków owsianych, 100 g mąki owsianej 0,5 szklanki mąki orkiszowej T 2000 2-3 jajka, 100 g masła, 60 g cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sól.

Na rozgrzanym maśle podsmażamy płatni owsiane. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodajemy podsmażone płatki owsiane. Dodajemy jajka i wyrabiamy dokładnie masę. Dokładnie wyrobione wykładamy na stolnice i wałkujemy następnie wycinając szklanką/literatką ciasteczka. Układamy na posmarowaną masłem blachę. Pieczemy w temperaturze 180 st. C. Do ciasteczek można dodać ziarna lub np. rodzynki.

Bułeczki owsiane

Składniki: 500g mąki orkiszowej T 2000 200g mąki owsianej pół szklanki płatków owsianych 2 szklanki mleka 1 łyżka miodu 60 g drożdży tłuszcz do posmarowania blachy Sposób przygotowania: Drożdże mieszamy z łyżką miodu i mlekiem, roztrzepujemy. Wsypujemy mąkę owsianą, mieszamy, odstawiamy na godzinę. Następnie dodajemy sól i mąkę orkiszową - zagniatamy ciasto. Ponownie odstawiamy i jeszcze raz wyrabiamy. Formujemy bułeczki, układamy na posmarowanej tłuszczem blasze, posypujemy płatkami owsianymi na wierzch bułeczek. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut. Bułeczki pieczemy w temperaturze 220 st. C 20 min.