Mąka orkiszowatyp 2000 (razowa) może być stosowana do wypieku chleba, ciast, naleśników i placków, klusek, pierogów, do zagęszczania zup i sosów.
Orkisz jest to starożytny gatunek zboża, w czasach rzymskich był posiłkiem gladiatorów i zawodników igrzysk. Obecnie jest odkrywany na nowo dzięki ogromnym korzyściom dla zdrowia. Fachowo, orkisz zalicza się do podgatunku pszenicy zwyczajnej (Triticum spelta), ale oferuje więcej pozytywnie wpływających na nasz organizm składników niż zboża innych odmian. Orkisz posiada szereg różnych składników odżywczych, takich jak: nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminy A, E, D, B1, B2, B6, PP oraz żelazo, magnez, fosfor, wapno i cynk. Jest bogatszy w białko i błonnik niż pszenica zwyczajna.
Najważniejsze zalety pszenicy orkisz:
- dzięki znacznej ilości błonnika orkisz jest lekkostrawny i łatwo przyswajalny, pomocny w leczeniu problemów żołądkowych
- zwiększa odporność, regeneruje organizm
- ma właściwości rozgrzewające i dobrze wpływa na krążenie krwi
- obniża poziom cholesterolu
- zawiera gluten dobrze przyswajalny przez nasz organizm, często dobrze tolerowany przez bezglutenowców
- zapobiega kamicy żółciowej
- orkisz zawiera 50% więcej białka niż pszenica zwyczajna, więc jest idealny dla wegetarian
- niski indeks glikemiczny oznacza, że nadaje się do osób cierpiących na cukrzycę (węglowodany rozkładają się wolniej i nie podnosi poziomu cukru we krwi, tak drastycznie jak mąka biała)
- stanowi znakomite pożywienie dla pacjentów poddawanych intensywnej opiece medycznej, wcześniaków i chorowitych niemowląt
- jest pomocny w leczeniu chorób wątroby i nerek
- orkisz nie dość, że jest zdrowy, to jednocześnie smaczny – ma słodkawy, orzechowy posmak
|