Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

MĄKA ORKISZOWA TYP 2000 1Kg Radix Ekoś Bielsko

10-10-2014, 13:15
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 11 zł     
Użytkownik ekos-sklep_pl
numer aukcji: 4594361796
Miejscowość Bielsko-Biała
Wyświetleń: 12   
Koniec: 10-10-2014 12:16:57
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Untitled Document

KONTAKT
EKOŚ-SKLEP
ul. Aleksandrowicka 37
(róg Michałowicza)
43-300 Bielsko-Biała

tel:
519 [zasłonięte] 773

email:


PŁATNOŚCI
przelewem na konto

75 1050 [zasłonięte] 1[zasłonięte]0700091 [zasłonięte] 361021





PayU

WYSYŁKA
nasze przesyłki dostarcza




 MĄKA ORKISZOWA TYP 2000  1kg RADIX
11 ,00 PLN

MĄKA ORKISZOWA TYP 2000 1KG RADIX

Mąka orkiszowatyp 2000 (razowa) może być stosowana do wypieku chleba, ciast, naleśników i placków, klusek, pierogów, do zagęszczania zup i sosów.

 

Orkisz jest to starożytny gatunek zboża, w czasach rzymskich był posiłkiem gladiatorów i zawodników igrzysk. Obecnie jest odkrywany na nowo dzięki ogromnym korzyściom dla zdrowia. Fachowo, orkisz zalicza się do podgatunku pszenicy zwyczajnej (Triticum spelta), ale oferuje więcej pozytywnie wpływających na nasz organizm składników niż zboża innych odmian. Orkisz posiada szereg różnych składników odżywczych, takich jak: nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminy A, E, D, B1, B2, B6, PP oraz żelazo, magnez, fosfor, wapno i cynk. Jest bogatszy w białko i błonnik niż pszenica zwyczajna.

 

Najważniejsze zalety pszenicy orkisz:

  • dzięki znacznej ilości błonnika orkisz jest lekkostrawny i łatwo przyswajalny, pomocny w leczeniu problemów żołądkowych
  • zwiększa odporność, regeneruje organizm
  • ma właściwości rozgrzewające i dobrze wpływa na krążenie krwi
  • obniża poziom cholesterolu
  • zawiera gluten dobrze przyswajalny przez nasz organizm, często dobrze tolerowany przez bezglutenowców
  • zapobiega kamicy żółciowej
  • orkisz zawiera 50% więcej białka niż pszenica zwyczajna, więc jest idealny dla wegetarian
  • niski indeks glikemiczny oznacza, że nadaje się do osób cierpiących na cukrzycę (węglowodany rozkładają się wolniej i nie podnosi poziomu cukru we krwi, tak drastycznie jak mąka biała)
  • stanowi znakomite pożywienie dla pacjentów poddawanych intensywnej opiece medycznej, wcześniaków i chorowitych niemowląt
  • jest pomocny w leczeniu chorób wątroby i nerek
  • orkisz nie dość, że jest zdrowy, to jednocześnie smaczny – ma słodkawy, orzechowy posmak