Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Mąka Orkiszowa Typ 2000 1kg Hillar - EKO

16-01-2015, 17:56
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 10.66 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 10.66 zł     
Użytkownik PyszneEKO_pl
numer aukcji: 4909282567
Miejscowość Warszawa
Kupiono sztuk: 4    Licytowało: 2    Wyświetleń: 67   
Koniec: 16-01-2015 17:43:22
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Mąka Orkiszowa Typ 2000 1kg Hillar - EKO
10.66 zł

Skontaktuj się z nami:

[zasłonięte]@pyszneEko.pl

788-[zasłonięte]-101

Infolinia czynna: pon.-pt. 10:00-18:00

Akceptujemy następujące formy płatności:

- szybki przelew za pośrednictwem Allegro (PayU);

- wysyłkę kurierem za pobraniem;

- wpłatę zwykłym przelewem na nasze konto:

37 1090 [zasłonięte] 2[zasłonięte]5900001 [zasłonięte] 294725

Nasza firma już w 2003 roku otworzyła sklep stacjonarny ze zdrową żywnością, który aktualnie oferuje największy wybór produktów ekologicznych w Polsce.

Od teraz jesteśmy także na Allegro!

Mąka Orkiszowa Typ 2000 1kg Hillar - EKO


Gwarantowana data ważności oferowanego towaru: minimum 4 miesiące.
Udzielamy również informacji dot. dokładnej daty ważności, która przeważnie jest znacząco dłuższa od powyższej, gwarantowanej.



Mąka Orkiszowa Typ 2000 1kg Hillar - EKO

Skład: 100% ziarno pszenicy orkisz*.
* - składnik pochodzący z rolnictwa ekologicznego

Podobnie jak mąka pszenna razowa nadaje się na zdrowe wypieki, bułki, pszenne chleby itp. jak również makarony i placki. Jest to jednak inny rodzaj mąki. To inny rodzaj ziarna, bo orkisz jest hodowany i zbierany z nienaruszoną łupiną chroniącą mocno jądro ziarna przed wszelkimi zanieczyszczeniami, zachowując jego wysokowartościową wartość odżywczą i zapewniającą świeżość. Dopiero w czasie mielenia ziarno zostaje odłączone od łupiny. Poza tym mocna łuska otaczająca ziarno skutecznie zabezpiecza przed skażeniem zanieczyszczeniami z atmosfery, a nawet promieniowaniem radioaktywnym.
Ziarno zawiera w swoim składzie: 56% skrobi, 11,6% białka, 2,7% tłuszczu i 2% składników mineralnych. Bardzo ważne - obok dużej zawartości białka - jest występowanie nienasyconych kwasów tłuszczowych znanych z korzystnego wpływu na układ krążenia. Produkty orkiszowe poprawiają motorykę przewodu pokarmowego ze względu na duże ilości błonnika. Słodkawo-orzechowe ziarno jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, PP oraz składników mineralnych: żelaza, potasu, wapnia i cynku.
Kupując na tej aukcji masz pewność, że ten produkt posiada znak rolnictwa ekologicznego

MŁYN WODNY W TUCZKACH

Ekologiczność młyna polega na tym, że surowce do niego dostarczane pochodzą wyłącznie z atestowanych ekologicznych upraw wolnych od chemii rolnej, a energia wykorzystywana w zakładzie pochodzi z odnawialnego źródła, tj. turbiny wodnej.
Surowce transportowane są do młyna samochodami specjalnie przystosowanymi do tego celu - muszą one spełniać warunki systemu HACCP oraz posiadać książeczkę pozwalającą na przewóz żywności. Przyjęte surowce waży się oraz bada organoleptycznie i analitycznie. Następnie dostarczone zboże kierowane jest do przechowalni.
Zboże do przemiału razowego na kamieniach młyńskich powinno mieć wilgotność ok. 14%. Gdy wartość ta jest przekroczona, wykonuje się dosuszanie ziarna za pomocą ciepłego powietrza. Tak przygotowane zboże kieruje się do zbiorników typu BIN o pojemności 20 – 25 ton. Jeden przeznaczony jest do przechowywania pszenicy, drugi zaś do żyta. W młynie znajdują się również 3 zbiorniki technologiczne o niewielkiej pojemności, wykonane z drewna. Gdy ich pojemność okazuje się zbyt mała, suche zboże przechowuje się w workach umieszczonych na paletach typu EURO.

TYPY MĄKI:

Sposobem określenia rodzaju mąki jest jej podział na typy. Typ mąki określany jest na podstawie zawartości w mące substancji mineralnych. Tak np. typ 450 określa zawartość 0,45%, typ 750 zawartość 0,75%, a typ 2000 zawartość 2,00% substancji mineralnych w mące. Popularnie zawartość substancji mineralnych w mące nazywana jest "zawartością popiołu" lub "popiołem". Wynika to z metody określania zawartości substancji mineralnych. Próbka badanej mąki po umieszczeniu w porcelanowym tygielku spopielana jest w specjalnym piecu w temperaturze 950 stopni Celsjusza w czasie godziny. Substancje organiczne zostaną spalone, a pozostałością po spaleniu będą substancje mineralne tworzące popiół. Typ mąki to pozostałość popiołu w % pomnożona przez 1000.
Typ mąki - zawartość popiołu - związana jest bezpośrednio z barwą mąki. Im niższy typ mąki, tym barwa mąki jest bielsza, im typ mąki jest wyższy, tym mąka będzie ciemniejsza. Tak więc najjaśniejszą będzie mąka typ 450, a najciemniejszą będzie mąka typ 2000. Odcień i barwa mąki związana jest z zawartością w mące rozdrobnionej okrywy owocowo-nasiennej ziarna. "Biała" mąka produkowana jest z centralnej części ziarna, to znaczy z bielma mącznego, które stanowi około 82% zawartości ziarna (ziarna pszenicy). Wokół bielma mącznego, zewnętrzną warstwę ziarna tworzy okrywa owocowo-nasienna, która ulega również w pewnym stopniu rozdrobnieniu wraz z bielmem. Centralna część bielma zawiera 0,3% - 0,6% popiołu, natomiast okrywa owocowo-nasienna zawiera 6% - 10% popiołu. Stąd im większy stopień rozdrobnienia okrywy i przejście jej do mąki, tym większa zawartość popiołu, większy typ mąki oraz ciemniejsza barwa mąki.

.

Aukcja stworzona 2<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>014-12 17:43:21 przez sklep oparty na systemie IAI-Shop.