Skład: 100% ziarno pszenicy orkisz*.
* - składnik pochodzący z rolnictwa ekologicznego
Podobnie jak mąka pszenna razowa nadaje się na zdrowe wypieki, bułki, pszenne chleby itp. jak również makarony i placki. Jest to jednak inny rodzaj mąki. To inny rodzaj ziarna, bo orkisz jest hodowany i zbierany z nienaruszoną łupiną chroniącą mocno jądro ziarna przed wszelkimi zanieczyszczeniami, zachowując jego wysokowartościową wartość odżywczą i zapewniającą świeżość. Dopiero w czasie mielenia ziarno zostaje odłączone od łupiny. Poza tym mocna łuska otaczająca ziarno skutecznie zabezpiecza przed skażeniem zanieczyszczeniami z atmosfery, a nawet promieniowaniem radioaktywnym.
Ziarno zawiera w swoim składzie: 56% skrobi, 11,6% białka, 2,7% tłuszczu i 2% składników mineralnych. Bardzo ważne - obok dużej zawartości białka - jest występowanie nienasyconych kwasów tłuszczowych znanych z korzystnego wpływu na układ krążenia. Produkty orkiszowe poprawiają motorykę przewodu pokarmowego ze względu na duże ilości błonnika. Słodkawo-orzechowe ziarno jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, PP oraz składników mineralnych: żelaza, potasu, wapnia i cynku.
MŁYN WODNY W TUCZKACH
Ekologiczność młyna polega na tym, że surowce do niego dostarczane pochodzą wyłącznie z atestowanych ekologicznych upraw wolnych od chemii rolnej, a energia wykorzystywana w zakładzie pochodzi z odnawialnego źródła, tj. turbiny wodnej.
Surowce transportowane są do młyna samochodami specjalnie przystosowanymi do tego celu - muszą one spełniać warunki systemu HACCP oraz posiadać książeczkę pozwalającą na przewóz żywności. Przyjęte surowce waży się oraz bada organoleptycznie i analitycznie. Następnie dostarczone zboże kierowane jest do przechowalni.
Zboże do przemiału razowego na kamieniach młyńskich powinno mieć wilgotność ok. 14%. Gdy wartość ta jest przekroczona, wykonuje się dosuszanie ziarna za pomocą ciepłego powietrza. Tak przygotowane zboże kieruje się do zbiorników typu BIN o pojemności 20 – 25 ton. Jeden przeznaczony jest do przechowywania pszenicy, drugi zaś do żyta. W młynie znajdują się również 3 zbiorniki technologiczne o niewielkiej pojemności, wykonane z drewna. Gdy ich pojemność okazuje się zbyt mała, suche zboże przechowuje się w workach umieszczonych na paletach typu EURO.
TYPY MĄKI:
Sposobem określenia rodzaju mąki jest jej podział na typy. Typ mąki określany jest na podstawie zawartości w mące substancji mineralnych. Tak np. typ 450 określa zawartość 0,45%, typ 750 zawartość 0,75%, a typ 2000 zawartość 2,00% substancji mineralnych w mące. Popularnie zawartość substancji mineralnych w mące nazywana jest "zawartością popiołu" lub "popiołem". Wynika to z metody określania zawartości substancji mineralnych. Próbka badanej mąki po umieszczeniu w porcelanowym tygielku spopielana jest w specjalnym piecu w temperaturze 950 stopni Celsjusza w czasie godziny. Substancje organiczne zostaną spalone, a pozostałością po spaleniu będą substancje mineralne tworzące popiół. Typ mąki to pozostałość popiołu w % pomnożona przez 1000.
Typ mąki - zawartość popiołu - związana jest bezpośrednio z barwą mąki. Im niższy typ mąki, tym barwa mąki jest bielsza, im typ mąki jest wyższy, tym mąka będzie ciemniejsza. Tak więc najjaśniejszą będzie mąka typ 450, a najciemniejszą będzie mąka typ 2000. Odcień i barwa mąki związana jest z zawartością w mące rozdrobnionej okrywy owocowo-nasiennej ziarna. "Biała" mąka produkowana jest z centralnej części ziarna, to znaczy z bielma mącznego, które stanowi około 82% zawartości ziarna (ziarna pszenicy). Wokół bielma mącznego, zewnętrzną warstwę ziarna tworzy okrywa owocowo-nasienna, która ulega również w pewnym stopniu rozdrobnieniu wraz z bielmem. Centralna część bielma zawiera 0,3% - 0,6% popiołu, natomiast okrywa owocowo-nasienna zawiera 6% - 10% popiołu. Stąd im większy stopień rozdrobnienia okrywy i przejście jej do mąki, tym większa zawartość popiołu, większy typ mąki oraz ciemniejsza barwa mąki.