Skład 100% ziarno pszenicy orkisz.
Suche i oczyszczone mieli się w całości na kamieniach młyńskich, następnie na odsiewaczu rozdziela się na mąkę i otręby. Podobnie jak mąka pszenna razowa nadaje się na zdrowe wypieki, bułki, pszenne chleby itp. jak również makarony, placki z tym że jest to inny rodzaj mąki. Jednak jest to inny rodzaj ziarna, bo orkisz jest hodowany i zbierany z nienaruszoną łupiną chroniącą mocno jądro ziarna przed wszelkimi zanieczyszczeniami, zachowując jego wysokowartościową wartość odżywczą i zapewniającą świeżość. Dopiero w czasie mielenia ziarno zostaje odłączone od łupiny. Poza tym mocna łuska otaczająca ziarno skutecznie zabezpiecza przed skażeniem zanieczyszczeniami z atmosfery, a nawet promieniowaniem radioaktywnym. Ziarno zawiera w swoim składzie: 56% skrobi, 11,6% białka, 2,7% tłuszczu i 2% składników mineralnych. Bardzo ważne, obok dużej zawartości białka, jest występowanie nienasyconych kwasów tłuszczowych znanych z korzystnego wpływu na układ krążenia. Produkty orkiszowe poprawiają motorykę przewodu pokarmowego ze względu na duże ilości błonnika. Słodkawo-orzechowe ziarno jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, PP oraz składników mineralnych: żelaza, potasu, wapnia i cynku.