Mąka Orkiszowa
1 kg
razowa, grubomielona
Orkisz to starodawne zboże, którego wartości odżywcze i zdrowotne były znane już w starożytności.
Zawiera wiele cennych witamin i minerałów oraz bardzo łatwo przyswajalny gluten.
Podczas mielenia mąki orkiszowej wykorzystywane jest całe ziarno – zarówno warstwa zewnętrzna (otręby) jak i zarodek, które w połączeniu są źródłem błonnika i wielu substancji odżywczych.
Gruba, pełnoziarnista mąka orkiszowa jest tradycyjnie mielona w kamiennym młynie, dzięki czemu zachowuje wszystkie wartościowe składniki.
Zastosowanie: Mąka orkiszowa świetnie nadaje się do wypieku naturalnego, pełnoziarnistego chleba, bułeczek, pizzy i ciast. Może być stosowana do smażenia naleśników, placków, kotletów oraz w produkcji makaronu, pierogów i wielu różnych zdrowych potraw.
Zawiera: białko – 18%, tłuszcz – 2.5% z wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, cukry – 68; magnez, wapń, fosfor, potas, cynk; witaminy B1, PP i inne.
Duża zawartość błonnika (8.8%) wspiera procesy trawienne i perystaltykę jelit.
Produkt zawiera gluten.
Zawartość w 100g: Energia - 1652kJ; białko – 12.1g, cukry – 75.0g, tłuszcze – 1.7g.
Producent: VEGA PROVITA s.r.o., Czechy.