STOPIEŃ PRZEMIAŁU OD 200 DO 220 MIKRONÓW
Przedmiotem sprzedaży jest mąka orkiszowa 5 KG
w cenie 33,00 zł
Szczegóły przedmiotu
Pszenica orkiszowa kiedyś była zbożem powszechnie uprawianym, dziś jest znacznie rzadsza. A szkoda, bowiem mąka, która z niej powstaje jest uważana za wyjątkowo zdrową. Niestety, odbija się to też na cenach produktów wypiekanych z orkiszu, zwykle znacznie wyższych niż tych zrobionych ze zwykłej mąki pszenicznej.
Życiodajne kłosy
Warto jednak zapłacić więcej. A to dlatego, że orkisz zawierają duże ilości aminokwasów, witamin i pierwiastków ważnych dla zdrowia. Jest też łatwy w trawieniu. Co więcej, regularne spożywanie produktów orkiszowych wzmacnia naszą odporność. Istnieją badania sugerujące, że pieczywo orkiszowe obniża poziom złego cholesterolu we krwi, a co więcej zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Zalet jest więcej. Orkisz zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych oraz przeciwdziała miażdżycy naczyń krwionośnych i chroni nasze serce.
Nie tylko pieczywo
Mąka z pszenicy orkiszowej może być stosowana do robienia naleśników, klusek, a nawet gofrów i pizzy. Z orkiszu można robić też kleiki. W sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy kaszki orkiszowe, które regulują pracę jelit i mogą łagodzić dolegliwości żołądkowe. Wielu miłośników orkiszu kąpie się w wodzie z dodatkiem łusek tej pszenicy, co poprawiać ma stan skóry. A dla miłośników piwa polecamy piwo z orkiszu. Podobno nawet ono ma właściwości lecznicze. Tylko nie wolno przesadzić z ilością.
Nasz produkt posiada atest jakościowy
Data produkcji: 23.01.2014r. - świeża
Kraj pochodzenia: POLSKA
STOPIEŃ PRZEMIAŁU OD 200 DO 220 MIKRONÓW
Analiza (w 100g):
Zawartość białka 10-10,5g
Stopień rozdrobnienia: 200-220 mikronów
Tłuszcz: 2,3g
Błonnik: 6,3g
Sucha masa: 86,1g
Węglowodany: 71,2g
Postać: proszek
Zobacz również podobne w tej kategorii
KLIKNIJ TUTAJ