Orkisz jest spokrewniony z pszenicą. Chociaż zawiera gluten, osoby chore na celiakię, zwykle bez problemu go tolerują. Zboże to jest uprawiane na Bliskim Wschodzie od prawie 9 000 lat, w Europie zyskało popularność za sprawą ukazujących się w formie drukowanej tekstów XII-wiecznej mistyczki i uzdrowicielki św. Hildegardy z Bingen. Święta uważała, że orkisz jest najlepszym zbożem, ciepłym, tłustym i pożywnym. Jest łagodniejszy od innych , daje jedzącemu dobre ciało i krew, a także radość i pogodę ducha. Orkisz można wykorzystywać w taki sam sposób co pszenicę, gdyż zboże to występuje w różnych formach: mąki gładkiej, mąki pełnej, grysiku, kaszy, płatków i otrąb. Ziarno to jest unikatowe ze względu na podwójną łuskę (plewkę) w jakiej dojrzewa i jest przechowywane. Właśnie te grube łupiny zapewniają mu wyjątkową ochronę przed zanieczyszczeniami i insektami. Zboże to nie wymaga również stosowania do jego uprawy środków uprawy roślin. Przechowywany w łupinach dłużej zachowuje świeżość. Po katastrofie w Czarnobylu nasiona orkiszu były minimalnie skażone w porównaniu do innych zbóż. Orkisz zawiera bogactwo składników odżywczych. Zawiera więcej białka, tłuszczu i błonnika niż pszenica. Zawiera znaczne ilości esencjonalnych kwasów tłuszczowych, witaminy z grupy B, potas, wapń, magnez, cynk, żelazo i miedź. Ceniony jest również za intensywnie orzechowy smak. Orkisz wpływa stymulująco na procesy trawienne, przyczynia się do obniżania poziomu cholesterolu, zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Badania naukowe wykazały, że orkisz zawiera też rodanid (thiocyanat), w ilościach nie występujących w innych produktach. Rodanid jest substancją biologicznie czynną, będącą naturalnym antybiotykiem, występującym w ślinie, krwi oraz mleku kobiecym. Chroni on dzieci karmione piersią przed zakażeniami i bierze udział w kształtowaniu systemu odpornościowego. Właśnie dzięki wysokiej zawartości tego składnika orkisz zapobiega powstawaniu w organizmie człowieka komórek nowotworowych, działa antyalergicznie i przeciwzapalnie. Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej orkisz należy do przemiany Drzewa, która jest związana z wątrobą i pęcherzykiem żółciowym. Dlatego też orkisz jest szczególnie polecany we wszystkich dietach odtruwających i regeneracyjnych.
Kraj pochodzenia: Republika Czeska
Produkt rolnictwa ekologicznego