Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

MĄKA ORKISZOWA - ŻARNOWA!!! 5 kg

18-06-2015, 15:35
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 25 zł     
Użytkownik CYPRIAN_m8
numer aukcji: 5442330398
Miejscowość Maćkowice
Wyświetleń: 41   
Koniec: 18-06-2015 15:05:08
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Wysokiej jakości mąka żarnowa, orkiszowa, jedyna taka na Allegro - super cena!!!

 

orkisz

Uzyskiwana z orkiszu czerwonego, z własnej uprawy i przemiału na własnym młynie żarnowym renomowanej na całym świecie austriackiej firmy Osttiroler Getreidemühlen.

 

Mąka mielona na żarnach, nie traci naturalnych składników odżywczych i witamin, jak ma to miejsce podczas "przemysłowego" mielenia przy pomocy walców.

 

Oferujemy Państwu mąkę pełnoziarnistą typ[zasłonięte]700-10, lub wyższy w zależności od upodobań zamawiającego (wymagany wcześniejszy kontakt telefoniczny 16 [zasłonięte] 70 ). Istnieje również możliwość kupna mąki na miejscu oraz sprzedaż hurtowa.

 

Istnieje możliwość przemiału innego rodzaju mąki (pszennej, żytniej lub kukurydzianej) według życzeń klienta.

 

Posiadam również sporą ilość ziarna nadającego się do siewu (odbiór osobisty na miejscu).

 

----------------

Orkisz jest to starożytny gatunek zboża, w czasach rzymskich był posiłkiem gladiatorów i zawodników igrzysk. Obecnie jest odkrywany na nowo dzięki ogromnym korzyściom dla zdrowia. Fachowo, orkisz zalicza się do podgatunku pszenicy zwyczajnej (Triticum spelta), ale oferuje więcej pozytywnie wpływających na nasz organizm składników niż zboża innych odmian. Orkisz posiada szereg różnych składników odżywczych, takich jak: nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminy A, E, D, B1, B2, B6, PP oraz żelazo, magnez, fosfor, wapno i cynk. Jest bogatszy w białko i błonnik niż pszenica zwyczajna.


Najważniejsze zalety pszenicy orkisz:


- dzięki znacznej ilości błonnika orkisz jest lekkostrawny i łatwo przyswajalny, pomocny w leczeniu problemów żołądkowych
- zwiększa odporność, regeneruje organizm
- ma właściwości rozgrzewające i dobrze wpływa na krążenie krwi
- obniża poziom cholesterolu
- zawiera gluten dobrze przyswajalny przez nasz organizm, często dobrze tolerowany przez bezglutenowców
- zapobiega kamicy żółciowej
- orkisz zawiera 50% więcej białka niż pszenica zwyczajna, więc jest idealny dla wegetarian
- niski indeks glikemiczny oznacza, że nadaje się do osób cierpiących na cukrzycę (węglowodany rozkładają się wolniej i - nie podnosi poziomu cukru we krwi, tak drastycznie jak mąka biała)
- stanowi znakomite pożywienie dla pacjentów poddawanych intensywnej opiece medycznej, wcześniaków i chorowitych niemowląt
- jest pomocny w leczeniu chorób wątroby i nerek
- orkisz nie dość, że jest zdrowy, to jednocześnie smaczny – ma słodkawy, orzechowy posmak


Stosowanie:


Mąka orkiszowa może być stosowana do wypieku chleba, ciast, naleśników i placków, klusek, pierogów, do zagęszczania zup i sosów.