To idealna, bezglutenowa alternatywa dla tradycyjnej mąki pszennej. Swoją niezwykłą popularność zawdzięcza przede wszystkim wspaniałemu, słodkiemu smakowi. Uzyskiwana z blanszowanych migdałów, pochodzących z upraw ekologicznych. Mąka migdałowa jest źródłem białka, licznych węglowodanów, minerałów i witamin. Bogata przede wszystkim w wapń, pozwalający utrzymać zdrowe zęby i mocne kości oraz regulujący poziom ciśnienia krwi. A także miedź, minerał działający jako przeciwutleniacz, chroniący nasz układ nerwowy. Zawiera również witaminę E, zbawienną dla skóry, spowalniającą proces jej starzenia się oraz pozwalającą zmniejszyć ryzyko chorób serca. Mąka migdałowa jest bardzo łatwa w użyciu. 1 szklanka odpowiada 1 szklance tradycyjnej mąki. Idealnie nadaje się do domowych wypieków typu babeczki, słodkie pieczywo i bułeczki, naleśniki czy muffinki. Nie nadaje się natomiast do pieczywa. Jej zastosowanie wymaga też odrobinę dłuższego pieczenia, nadaje jednak wypiekom dużej delikatności. Po otwarciu zaleca się przechowywać mąkę migdałową w szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej w lodówce. |