Mąka kukurydziana Bio otrzymywana jest przez zmielenie ziaren kukurydzy. Ekologiczna mąka charakteryzuje się szerokim zastosowaniem w żywieniu.
Zawiera duże ilości białka oraz błonnika.
Bogata w witaminy z grupy B, a także witaminę A i E oraz liczne składniki mineralne - potas, kobalt, selen, magnez, fosfor.
Produkty z kukurydzy są sycące, dodają energii, działają uspokajająco. Regularne spożywanie ułatwia koncentrację, poprawia pracę mózgu, zapobiega zaparciom, obniża ryzyko chorób serca. Kukurydza pobudza regenerację i wzrost komórek.
Polecana jest przede wszystkim do wypieku ciast, babeczek i wafli.
Wysoka zawartość skrobi powoduje powstawanie drobnych porów w strukturze ciasta, nadając mu lekkości.
Wypieki z mąki kukurydzianej mają przepiękną złotą barwę. Doskonale nadaje się również do zagęszczania zup i sosów.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 339 kcal (1438 kJ)
Białko - 7,0 g
Węglowodany - 73,7 g
Tłuszcz - 1,8 g
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Certyfikat Nr PL-EKO-07-07904
Najlepiej spożyć przed końcem: 30/04/2014r.