Mąka kukurydziana – jest to mąka nie chlebowa, czyli mąka, która stosowana jest jako dodatek do wypieku chleba czy ciastek. Niewątpliwą zaletą mąki kukurydzianej jest fakt iż nie zawiera ona glutenu, dzięki czemu może swobodnie być stosowana przez osoby chorujące na celiakię. Mąka kukurydziana bogata jest w wiele substancji odżywczych, takich jak białko, błonnik, witaminy A, E oraz B, a także magnez fosfor, potas i selen.
Mąka kukurydziana ma charakterystyczny żółto-pomarańczowy kolor i wyrazisty smak. Ze względu na wartości odżywcze oraz właściwości neutralne dla alergii pokarmowych mąki kukurydzianej używa się do produkcji pokarmów dla dzieci i niemowląt. W przemyśle spożywczym mąkę kukurydzianą wykorzystuje się do produkcji różnego rodzaju chrupek, płatków, deserów. W domowym gotowaniu mąki kukurydzianej można używać do wypieku ciast i ciasteczek, a także omletów i racuchów. Mąka kukurydziana to również świetny i zdrowy zagęstnik do zup i sosów.
Waga netto: 500g Skład: 100% Ekologiczna mąka kukurydziana Wolna od GMO Kraj Pochodzenia: Polska Wartości odżywcze na: 100 g Kalorie: 383 kcal Tłuszcze: 2,0g Węglowodany: 84g Białko: 7g Produkt z ekologicznych upraw: Tak Produkt nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów: Tak Swojskie (domowe) Przetwory: Tak Zdrowa żywność: Tak Certyfikat Pochodzenia Ekologicznego: PL-EKO-05
|
|