Mąka kukurydziana BIO 400g Bio Planet
Bio Planet
Ekologiczna mąka kukurydziana otrzymywana jest przez zmielenie ziaren kukurydzy. Mąka kukurydziana szczególnie polecana jest w diecie bezglutenowej. Znakomita do przyrządzania pieczywa, ciastek, deserów oraz do zagęszczania zup i sosów. Jest produktem mającym szerokie zastosowanie kulinarne. Dobrze miesza się z innymi mąkami nadając im lekkości, dlatego polecana jest do wypieku ciast, babeczek, chleba, placków i wafli. Wypieki z mąki kukurydzianej mają piękną złotą barwę. Doskonale nadaje się również do panierowania, na tortille oraz jako dodatek do placków ziemniaczanych, deserów i puddingów. Niezastąpiona w przygotowaniu tradycyjnej meksykańskiej tortilli, do wyrobu chipsów, chrupek i słodyczy.
Duża wartość dietetyczna mąki jest wynikiem zawartości białka, witamin z grupy B, E, A oraz błonnika pokarmowego, który jako niestrawny węglowodan ułatwia proces trawienia. Mąka kukurydziana zawiera też znaczne ilości składników mineralnych, a wśród nich: fosfor, magnez, selen, kobalt, potas.
Wartość odżywcza w 100 g:WARTOŚĆ ENERGETYCZNA - 368 kcal (1561 kJ)BIAŁKO - 5,6WĘGLOWODANY - 82,7TŁUSZCZ - 1,2Informacja alergiczna:Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.