Właściwości:
nie zawiera glutenu
nie zawiera laktozy
uboga w węglowodany
bogata w błonnik pokarmowy
Wskazówki do stosowania
-zastąpcie Państwo w trakcie gotowania lub pieczenia do 20% mąki BIO mąką kokosową
-uszlachetniajcie musli, jogurt lub desery BIO mąką kokosową
-nadajcie Państwo swojemu szejkowi mlecznemu, smoothie lub lassi egzotycznego posmaku, dodając jedną łyżkę BIO mąki kokosowej
Mąka kokosowa zawiera więcej białka niż mąka pszenna
i dziesięć razy więcej błonnika. Jest idealną alternatywą dla osób na diecie bezglutenowej, diabetyków i alergików. Mąka kokosowa idealnie pasuje do diet niskowęglowodanowych. Wykazano przy tym, że błonnik kokosowy skutecznie reguluje poziom cukru i insuliny we krwi.
Według dietetyków powinniśmy spożywać 20-35 gramów błonnika dziennie. To 2 lub 3 razy więcej niż wynosi jego przeciętna konsumpcja w większości krajów Zachodu, gdzie zjada się go około 10-14 gramów na dzień. Dodanie do diety potraw sporządzonych na bazie mąki kokosowej może zaspokoić jego niedobór w organizmie.
Błonnik usuwa z przewodu pokarmowego uboczne produkty przemiany materii, a to skutecznie zapobiega powstawaniu komórek rakowych.
"Według badania, którego wyniki opublikowano w magazynie „Innovative Food Science & Emerging Technologies”, włączenie mąki kokosowej do naszej diety może w istotnym stopniu zmniejszyć ryzyko rozwinięcia się choroby serca, obniżyć poziom cholesterolu i ochronić nas przez rakiem i cukrzycą. Badacze z Instytutu Żywności i Żywienia na Filipinach, twierdzą, iż korzyści te wynikają właśnie z faktu, że mąka kokosowa ma niezwykle dużą zawartość błonnika (porcja o masie 100 g zawiera aż 39 g błonnika, prawie dwa razy więcej niż otręby pszenne)"
Z uwagi na dużą zawartość błonnika i niewielką ilość strawnych węglowodanów, w porównaniu z mąkami przetworzonymi, mąka kokosowa ma delikatny wpływ na poziom cukru we krwi. Dzięki temu jest to doskonała mąka dla diabetyków.
Mąka kokosowa, pochodząc ze stałych części wnętrza orzecha kokosowego, zachowuje dużą ilość tłuszczów: stugramowa porcja mąki kokosowej zawiera 8,7 g tłuszczu, z czego 8 g przypada na tłuszcze nasycone. Większość z nich to tłuszcze o działaniu ochronnym i znacznych właściwościach przeciwwirusowych, przeciwdrobnoustrojowych i przeciwgrzybowych. Pobudzają one metabolizm, dzięki czemu mąka kokosowa nadaje się do zastosowania w dietach odchudzających.
Trzeba przy tym pamiętać, że mąka kokosowa jest o wiele bardziej chłonna niż inne mąki przetworzone, dlatego potrawa z jej użyciem będzie wymagała dodania większej ilości płynu. Należy ją przechowywać w zamkniętym pojemniku, żeby nie pochłaniała wilgoci z otoczenia i nie zepsuła się.
* źródło: producent oraz wp.pl