Mąka kasztanowa 200g dystrybutor Biofuturo Trade kraj pochodzenia Francja produkt konwencjonalny skład: kasztany suszone Mąka bezglutenowa naturalnie - brak jednak oznaczeń gluten free Kasztan jadalny jest długowiecznym, zyjącym kilkaset lat drzewem. Jego owoce -orzechy, powszechnie nazywane są kasztanami. Ich miąższ zawiera bardzo dużo skrobii, cukier, białka, tłuszcze, witaminy B1, B2, B3, C, E i K. Są w nich również liczne związki mineralne potasu, sodu, wapnia, magnezu, żelaza, wapnia oraz miedzi i fosforu. W krajach śródziemnomorskich stanowiły dietę ludzi ubogich. Od wieków z suszonych kasztanów wytwarzano mączkę, której po zmieszaniu z mąką pszenną lub jęczmienną używano do wypieku chleba. Z mąki kasztanowej do dziś smaży się różnego rodzaju placki, racuchy, wypieka ciasta i przyrządza desery. Ciasto z mąki kasztanowej w czasie pieczenia silnie wyrasta i jest bardzo pulchne. Dodaje się ją również do zup i sosów. Z ugotowanej na gęsto w mleku lub wodzie uzyskuje się bardzo popularną we Włoszech potrawę – polentę.