Skład: kasztany suszone
Waga: 200g
Kraj pochodzenia: Francja
Do pieczenia chleba, ciast, naleśników, ciasteczek kruchych.
Jeden z trzech produktów opisywanych przez Św. Hildegardę w pełni przyswajalny przez organizm (obok orkiszu i kopru włoskiego). Osoby z dolegliwościami wątroby powinny wręcz codziennie spożywać kasztany jadalne.
Kasztan jadalny jest długowiecznym, żyjącym kilkaset lat drzewem. Jego owoce nazywane są kasztanami. Ich miąższ zawiera bardzo dużo skrobii, cukier, białka, tłuszcze, witaminy B1, B2, B3, C, E i K. Są w nich również liczne związki mineralne potasu, sodu, wapnia, magnezu, żelaza, wapnia oraz miedzi i fosforu.
Od wieków z suszonych kasztanów wytwarzano mączkę, której po zmieszaniu z mąką pszenną lub jęczmienną używano do wypieku chleba.
Z mąki kasztanowej do dziś smaży się różnego rodzaju placki, racuchy, wypieka ciasta i przyrządza desery. Ciasto z mąki kasztanowej w czasie pieczenia silnie wyrasta i jest bardzo pulchne. Dodaje lekkości i kremowej konsystencji. Dodaje się ją również do zup i sosów.
Produkt bezglutenowy.
PODANY KOSZT PRZESYŁKI POCZTĄ POLSKĄ DOTYCZY WYSYŁKI 1 SZTUKI LISTEM POLECONYM LUB DO 4 SZTUK PACZKĄ POCZTOWĄ. W PRZYPADKU ZAKUPU WIĘKSZEJ ILOŚCI PROSIMY O KONTAKT.
ZAPRASZAMY NA NASZE POZOSTAŁE AUKCJE!