Mąka jaglana 500 g
To już kolejna półka spośród mąk bezglutenowych.
Właściwości zdrowotne kaszy jaglanej są powszechnie znane, to nasze polskie
"super-foods", więc mąkę warto przynajmniej spróbować.
Smak mąki jest stosunkowo neutralny. Bardzo pasuje do chleba "trzy ziarna"
- dodatek daje posmak chleba na zakwasie, wilgotnego i lekko kwaśnego.
Przepis na naleśniki z mąki jaglanej:
Zdrowsza odmiana dla tradycyjnych naleśników. W smaku troszkę bardziej
mączne, ale zupełnie to nie przeszkadza, gdy zjadamy ciepłe.
Zimne mogą się łamać, ale jest na to sposób, wystarczy je dobrze podgrzać.
Świetne na słodko jak i na słono.
Składniki:
- 10 solidnych łyżek mąki jaglanej,
- 1 szklanka wody lub mleka roślinnego,
- 7-8 łyżek mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej (ja dodaję po parę łyżek jednej i drugiej),
- 1 jajko (opcjonalnie),
- 2 łyżki oleju rzepakowego.
Wykonanie:
- Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji (ciasto ma być trochę
- gęstsze od zwykłego naleśnikowego).
- Patelnię rozgrzać, lekko posmarować olejem. Wylewać porcję ciasta (troszkę grubszą warstwę
- niż przy tradycyjnych naleśnikach, można pomóc sobie silikonowym pędzlem) i smażyć z obu stron
- na złoty kolor. Patelnię smarować olejem co jakiś czas, niekoniecznie przed każdym naleśnikiem.
- Smażyć na niewielkiej patelni z ceramiczną powłoką.
- Naleśniki podawać z twarogiem, powidłami lub po prostu, gorące z patelni.