Mąka Gryczana 500g Hillar - EKO
Gwarantowana data ważności oferowanego towaru: minimum 4 miesiące.
Udzielamy również informacji dot. dokładnej daty ważności, która przeważnie jest znacząco dłuższa od powyższej, gwarantowanej.
Skład: 100% ziarno gryki*.
* - składnik pochodzący z rolnictwa ekologicznego
Suche i oczyszczone ziarno mieli się w całości na kamieniach młyńskich, następnie produkt jest odsiewany w celu uzyskania mąki, która nadaje się na kluski, bliny, placki lub jako dodatek do innych mąk np. do wypieków.
Skład chemiczny ziarna (orzeszków): skrobia (do 84%), nieco cukrów, dużo białka, tłuszcze, kwasy (jabłkowy i cytrynowy), witaminy B1, B2, P i PP, oraz znaczna ilość soli mineralnych takich jak: żelazo, nikiel, kobalt, wapń, fosfor, miedź, cynk, bor i jod.
Działanie i zastosowanie:
Ziarna (orzeszki) gryczane jako takie nie posiadają wartości leczniczej, ale za to mają dużą wartość dietetyczną. Używanie w kuchni gryczanej mąki jest korzystne dla organizmu człowieka, bowiem takie produkty dostarczają wielu składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
MŁYN WODNY W TUCZKACH
Ekologiczność młyna polega na tym, że surowce do niego dostarczane pochodzą wyłącznie z atestowanych ekologicznych upraw wolnych od chemii rolnej, a energia wykorzystywana w zakładzie pochodzi z odnawialnego źródła, tj. turbiny wodnej.
Surowce transportowane są do młyna samochodami specjalnie przystosowanymi do tego celu - muszą one spełniać warunki systemu HACCP oraz posiadać książeczkę pozwalającą na przewóz żywności. Przyjęte surowce waży się oraz bada organoleptycznie i analitycznie. Następnie dostarczone zboże kierowane jest do przechowalni.
Zboże do przemiału razowego na kamieniach młyńskich powinno mieć wilgotność ok. 14%. Gdy wartość ta jest przekroczona, wykonuje się dosuszanie ziarna za pomocą ciepłego powietrza. Tak przygotowane zboże kieruje się do zbiorników typu BIN o pojemności 20 – 25 ton. Jeden przeznaczony jest do przechowywania pszenicy, drugi zaś do żyta. W młynie znajdują się również 3 zbiorniki technologiczne o niewielkiej pojemności, wykonane z drewna. Gdy ich pojemność okazuje się zbyt mała, suche zboże przechowuje się w workach umieszczonych na paletach typu EURO.