Opis
Pestki dyni bogate są w olej zawierający specyficzny fitosterol o nazwie cucurbitasterol. Fitosterole należą do złożonych substancji chemicznych, którym udowodniono profilaktyczne działanie w zapobieganiu schorzeniom prostaty. Pestki dyni zawierają także sole mineralne wzbogacone fosforanami, błonnik, oraz niewielkie ilości enzymów, żywic, cukrów i związków białkowych.
Pestki dyni pomagają walczyć z trądzikiem i wypadaniem włosów.
Pestki dyni mogą być stosowane pomocniczo w leczeniu i profilaktyce stanów zapalnych skóry i błon śluzowych, łuszczeniu naskórka oraz w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Stosuje się je również, jako lek przeciwko pasożytom przewodu pokarmowego (tasiemcom i glistom ludzkim). Pestki można jadać zaraz po wydrążeniu z owocu lub po wysuszeniu.
Posiadają witaminy A, B9, B15. W piekarnictwie używane są do posypki na pieczywie, w cukiernictwie, jako dodatek do ciast, a także jako dodatek do mieszanek ekologicznych zbożowych.
Zastosowanie
- można dosypać do płatków kukurydzianych lub owsianych dodać do tego rodzynki i zalać mlekiem
- wyśmienicie komponuje się w różnego rodzaju sałatkach z sałatą liściastą
- spożywanie mąki dyniowej działa porzeciwko pasożytom układu pokarmowego
- mąka dyniowa - jako dodatek do naleśników, wypieków pieczywa słodkiego oraz słonego
- mąkę dyniową można stosować również do rożnego rodzaju zasmażek do sosów i zup
Okres ważności
Ze względu na produkt, który nie posiada konserwantów - okres ważności wynosi 6 miesięcy.
Przechowywanie
W suchym zacienionym miejscu, temperatura pokojowa.
|