MĄKA BEZGLUTENOWA DO CIASTA RAZOWEGO
Skład: skrobia psz. bezgluten., skrobia kukurydz., len, glukoza, płatki gryczane, zarodki kukurydz., subst. zagęszczająca: guma guar, pektyna, błonnik pokarmowy, emulgator: mono i di glicerydy kwasów tłuszcz., reg. kwasowości: E575
Dystrybutor: www.bogutynmlyn.pl
Waga netto: 1kg
Najlepiej zużyć przed:
Sposób przyrządzania chleba w piecyku Panasonic:
Składniki: olej rośl. 35g (2 łyżki stoł.), woda (26ºC) 450g, mąka do ciasta razowego bezgluten. 500g, cukier ok. 20g, sól ok. 5g, drożdże instant ok. 4-8g
Przygotowanie ciasta do wypieku: składniki umieszczamy w foremce piecyka w w/w kolejności. Drożdże i cukier wsypać razem na wierzch mąki, aby od razu nie miały kontaktu z płynami. Składniki powinny mieć temp. pokojową. Dobrze zamieszane ciasto powinno mieć konsyst. gęstej śmietany.
Wypiek: Wypieku dokonujemy ustawiając “gluten free”, a kolor przyrumienienia na mocno przyrumieniony - “dark”.
Sposób przyrządzania w automacie do chleba:
Składniki: jw.
Przygotowanie ciasta do wypieku: jw.
Wypiek: Wypieku dokonujemy używając dwóch programów: 1h30min – rozczynianie ciasta i po jego zakończeniu 1h00min – pieczenie (wystarczy 45min pieczenia).
Sposób przygotowania metodą tradycyjną:
Składniki: 0,5kg mąki bezgluten. do ciasta razow., 450g wody (25ºC), 35g oleju rośl., 20g cukru, 4-8g drożdże instant, 5g soli.
Wyrabianie ciasta: Składniki dokładnie wymieszać mikserem przez ok. 10min do uzyskania jednolitej masy o konsyst. gęstej śmietany.
Formowanie ciasta i fermentacja: Ciasto wylać do natłuszcz. olejem formy (poniżej ½ wys. - ciasto podwoi swoją obj.). Przykryć suchą ściereczką i pozostawić na 40min w ciepłym miejscu.
Wypiek: Wyrośnięte ciasto posmarować wodą i wstawić do nagrzanego, zaparowanego (przed pieczeniem wstaw naczynie z wodą na 5min) piekarnika. Piec w temp. 200-220ºC przez ok. 35-40min. Po upieczeniu chleb wyjąć z foremki aby odparował.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
wart. energ.: 1482kJ (354,2 kcal), białko: 3,98g, tłuszcz: 1,85g, węglowodany: 80,41g
Przech. w suchym i chłodnym miejscu w zamkniętym opakowaniu.
|