Mąka amarantusowa prażona bezglutenowa 450 g Amarello
|
Właściwości:
Mąkę amarantusową zaleca się używać dla wzbogacenia wartości odżywczej wypieków i innych potraw. Można nią zastąpić do 20% mąki pszennej. Nasiona amarantusa (inaczej: szarłatu), nazywanego złotem Inków, zawierają więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak, więcej magnezu niż czekolada, więcej błonnika niż owies i białko bardziej wartościowe niż sojowe. Nie zawiera glutenu.
Nasiona amarantusa zawierają więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak, więcej magnezu niż czekolada, więcej błonnika niż owies*. Zawarte w nim białko jest bardziej wartościowe niż to w soi, a skrobia bardziej lekkostrawna niż ta w kukurydzy.
* w takich samych ilościach porównywanych produktów
Skład:
Nasiona amarantusa.
Wartości odżywcze
( w 100g )
Wartość energetyczna1754 kJ (417 kcal)
Białko 18 g
Węglowodany 63 g
w tym cukry 0,4 g
Tłuszcz 8 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3 g
Błonnik 14 g (54%*)
Sód 0,02 g
Wapń 150 mg (19%*)
Magnez 250 mg (66%*)
Żelazo 7.6 mg (54%*)
Zastosowanie:
Nadaje się do ciast, ciasteczek, naleśników słodkich i wytrawnych, racuchów, makaronów, wytwarzania płatków, krakersów oraz jako cenny dodatek do chleba. W wypiekach, które nie muszą rosnąć można użyć samej mąki amarantusowej. W tych „rosnących”, jak chleb, trzeba ją zmieszać z inną. Mąka amarantusowa nadaje wypiekom lekko orzechowy smak.
Opakowanie: 450 g
Zobacz nasze pozostałe aukcje:
|