PRZEDMIOTEM AUKCJI JEST
ORGANICZNA BEZGLUTNOWA
MĄKA AMARANTUSOWA 500g
NATURALNE ŹRÓDŁO BIAŁKA
100% BEZGLUTEN
BOGACTWO WITAMIN
NAJWYŻSZA JAKOŚĆ I
GWARANCJA BEZPIECZNYCH
ZAKUPÓW
Amarantus szczególnie rekomendowany jest dla osób prowadzących aktywny i szybki tryb życia oraz dla osób narażonych na wysoki stres.
Skład: 100% mąka z ziern amarantusa
Kraj pochodzenia: Polska
Waga netto: 500g
Dieta z udziałem amarantusa jest zalecana w ramach profilaktyki chorób
serca. Spożycie 100g nasion pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania na
wapń. Włączenie, do jednego posiłku dziennie, potrawy przygotowanej z
amarantusa całkowicie pokrywa zapotrzebowanie na żelazo.
Warość odżywcza w 100g:
wartość energetyczna: 1553kJ (371 Kcal),
białko: 14g,
węglowodany: 66g,
w cukry: 1,7g,
tłuszcz: 7g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,5g,
błonnik: 6,7g,
sól: 0g.
Bezglutenowa Mąka z nasion amarantusa stanowi źródło wartościowych składników. Zawiera 17% łatwo przyswajalnego białka, kwasy tłuszczowe i tokotrienole (pochodne wit. E), żelazo (kilkukrotnie więcej niż mąka pszenna), wapń, magnez, potas oraz cechuje się dużą zawartością aminokwasów: lizyny (potrzebna przy budowie białek, niezbędna w okresie rozwoju), metioniny (obniżającej poziom cholesterolu) i tryptofanu (niezbędnego do wytworzenia serotoniny), których pozostałe mąki prawie nie zawierają.
Amarantus to zboże, nazywane złotem Inków, stanowi wartościowy składnik produktów śniadaniowych i ciastek. Jako dodatek, w postaci mąki, ziarna lub płatków może być stosowane do większości potraw mącznych, zup lub jako zamiennik kasz.
Nasiona amarantusa stanowią niezwykle cenne źródło łatwo przyswajalnego białka, które nie zawiera glutenu i przez to jest nadzwyczaj cennym składnikiem diety osób z celiakią. W nasionach znajduje się również dużo jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie bez znaczenia jest również wysoka zawartość błonnika. Ponadto amarantus jest źródłem wapnia, fosforu, potasu i magnezu. Pod względem zawartości składników mineralnych ziarna amarantusa przewyższają wszystkie inne dostępne na rynku zboża.
Amarantus jest źródłem cennego i dobrze przyswajalnego białka zawierającego komplet wszystkich niezbędnych dla organizmu aminokwasów. Warto wiedzieć, że zawartość białka w szarłacie jest o wiele wyższa niż w przypadku innych popularnych zbóż. Zaś najwyższą wartość tego składnika osiągają ziarna i przetwory z amarantusa zmieszane z tradycyjnymi zbożami np. pieczywem.
Amarantus charakteryzuję się wysoką zawartością wapnia, magnezu, żelaza, potasu i fosforu. Spożycie 100g nasion amarantusa pokrywa prawie 30% dziennego zapotrzebowania na wapń i ponad połowę zalecanej dziennej dawki żelaza. Dlatego jest on szczególnie polecany w diecie wegetariańskiej, której stosowanie często wiąże się z występowaniem niedoborów składników odżywczych.
Dodatek amarantusa w diecie jest polecany każdemu. Szczególną uwagę powinny na niego zwrócić osoby z chorobami układu krążenia, układu kostnego i anemią. Amarantus doskonale uzupełnia również wartość odżywczą diety kobiet w ciąży (ze względu na dobry skład aminokwasowy i wysoki poziom żelaza), sportowców, osób starszych i rekonwalescentów. Warto również wspomnieć, że amarantus jest produktem lekkostrawnym - mogą go spożywać osoby o wrażliwym układzie pokarmowym. Dodatkowo ma bardzo duże zastosowanie wśród osób cierpiących na celiakię – amarantus nie zawiera glutenu i dlatego może być bezpiecznie stosowany jako wartościowy element diety bezglutenowe.
Zapraszamy na pozostałe nasze aukcje