Składniki produktów Symbio pochodzą wyłącznie z gospodarstw posiadających certyfikat ekologiczny. Procesy przetwórcze i produkcyjne są zgodne z normami rolnictwa ekologicznego, obowiązującymi w Unii Europejskiej
Kraj pochodzenia: Polska.
Produkt zawiera gluten.
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Producent: SYMBIO POLSKA S.A.
Jednostka Certyfikująca Ekogwarancja PTRE Sp. z o.o., PL-EKO-01
Wartości odżywcze (w 100g produktu):
wartość energetyczna: 1231 kJ (294 kcal)
białko: 9,0 g
węglowodany: 59,7 g
tłuszcz : 1,7 g
błonnik: 8,5 g
Przetwory z mąki żytniej razowej wnoszą do naszego żywienia całe dobrodziejstwo ziarna; białko, skrobię, sporo błonnika pokarmowego a także minerały, w tym; potas, cynk, fosfor, magnez oraz witaminy z grupy B oraz E. Ponadto- badania dowodzą, że przetwory z pełnego ziarna żyta pozwalają na dłużej utrzymać uczucie sytości i wpływają korzystnie na obniżenie miażdżyco rodnej frakcji lipidów we krwi. Produkty żytnie oddziaływają pozytywnie na gospodarkę węglowodanową, stymulując działanie trzustki i powodując niewielki wzrost glukozy we krwi po ich spożyciu, stąd ich zastosowanie w żywieniu osób z cukrzycą. Istnieją także doniesienia dotyczące dobroczynnego wpływu spożycia przetworów żyta na powstawanie niektórych chorób nowotworowych.
Mąka żytnia razowa produkowana jest z całego ziarna. Charakteryzuje ją brązowa barwa i wyższa niż w mąkach pszennych zawartość błonnika oraz innych wartościowych składników.
Zastosowanie: szczególnie przydatna do wyrobu pieczywa, makaronu razowego oraz przygotowywania zakwasu na żur.
Co wyróżnia Mąkę żytnią razową typ 2000 Symbio?
• Nasz produkt jest w 100% EKOLOGICZNY (walory żywności ekologicznej- czytaj tutaj)
• Nie zawiera dodatku sztucznych: konserwantów, barwników, aromatów
Nie zawiera dodatku cukru- może być spożywane przez diabetyków