Mąka żytnia typ 720 "KŁOS-POL"
Mąka żytnia jest w pełni naturalna, bez żadnych polepszaczy. Naszymi głównymi odbiorcami są piekarnie, wśród których mówi się, że nasza mąka to mistrzostwo wśród mąk.
Mąka żytnia posiada barwę jasno szarą i zapach lekko zbożowy. Natomiast wytwarzany zakwas chlebowy z maki żytniej nadaje pieczywu piękny, lekko-kwaśny smak i aromat.
Mąka żytnia idealnie nadaje się do:
- wypieku domowego chleba żytniego jak i mieszanego;
- naleśników;
- zakwasu chlebowego, żurkowego;
- makaronów itp.
SKŁAD: W mące żytniej znajduje się wiele aminokwasów, soli mineralnych (tj. potas, fosfor, magnez, mangan, cynk, żelazo), witamin ( E, B1, B2, B6, niacyna, kwas foliowy), białka oraz węglowodanów i błonnika pokarmowego.
WŁAŚCIWOŚCI: Spożywanie produktów na bazie mąki żytniej pozytywnie wpływa na przewód pokarmowy, sprzyja wytwarzaniu korzystnych bakterii w jelitach, jednocześnie hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych. Natomiast kwas mlekowy zawarty w chlebie ułatwia proces trawienia i zapobiega zaparciom.
Ps. Wypiekany chleb na mące żytniej zachowuje długo świeżość i nie kruszy się podczas krojenia ;)
PRZECHOWYWANIE: Mąkę żytnia należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
Ps. zakupując kilka przedmiotów na naszych aukcjach za przesyłkę płacisz tylko raz (paczka do 30kg). Proszę zwracać uwagę na prawidłowy koszt dostawy, gdyż znacznie przyspieszy to wysyłkę towarów.
Osobiście preferujemy pakowanie zakupionego towaru w woreczki niż w papierowe opakowania, gdyż te podczas transportu mogą ulec zniszczeniu ( z doświadczenia wiemy, że taka przesyłka może nie dotrzeć w całości). Dlatego też kupno np 3 x 1kg towaru będzie skutkować zapakowaniem go w woreczek 3 - kilogramowy, chyba że życzenie klienta jest inne. Wówczas należy nas o tym poinformować w formularzu opcji dostawy i zapłaty, lub drogą mailową, bądź telefonicznie. Brak wiadomości będzie oznaczać, iż nie mają państwo sprzeciwu w sposobie pakowania towaru w naszej firmie.