|
|
Natusfera
- tel.: 516 [zasłonięte] 514
- e-mail: [zasłonięte]@natusfera.pl
|
|
|
|
53 1050 [zasłonięte] 1[zasłonięte]7480090 [zasłonięte] 761078
W tytule przelewu proszę wpisać NICK oraz NR AUKCJI. Dane do przelewu otrzymasz w mailu po dokonaniu zakupu.
|
|
|
|
Darmowa przesyłka przy zakupie powyżej 250 zł
Przelew - 18,50 zł * Za pobraniem - 24 zł*
*Stała kwota od paczki do 30 kg
Przesyłka priorytetowa
0-1 kg - 11 zł 1-2 kg - 13 zł 2-5 kg - 14,50 zł 5-10 kg - 20,50 zł 10-15 kg - 25 zł
Dodatkowy koszt przesyłki za pobraniem: 5 zł
Kupując kilka produktów na naszych aukcjach koszt przesyłki ponosisz tylko raz. Koszt uzależniony jest od wagi paczki.
Wysyłka w ciągu 24 - 72 h po zaksięgowaniu wpłaty na koncie.
|
|
|
Witamy!
Decydując się na nasze produkty zyskujesz bardzo dużo, żywność ekologiczna minimalizuje ryzyko występowania chorób, pozytywnie wpływa na samopoczucie i jest znacznie smaczniejsza, niż ta przepełniona "chemią" i konserwantami. Zdrowe odżywianie to nie tylko moda, to sposób na długie życie! Już dziś podejmij odpowiednią decyzję i poznaj wspaniały smak produktów BIO. Jesteśmy przekonani, że każdy proponowany przez nas produkt ekologiczny zachwyci Cię swoimi niepowtarzalnymi walorami smakowymi i prozdrowotnymi.
Przedmiotem aukcji jest
Mąka Żytnia razowa typ 2000 Ekologiczna BIO - 5kg (5szt x 1kg)
firmy Symbio
Spróbuj jak wspaniale smakuje mąka ze zbóż, które nie były poddawane opryskom! Tylko certyfikowana ekologiczna mąka daje gwarancję, że na żadnym z etapów jej wytworzenia nie pojawiły się pestycydy ani inne chemiczne polepszacze.
Mąkę żytnią razową stosuje się głównie do wypieku pieczywa pełnoziarnistego żytniego i mieszanego. Wykorzystuje się ją również do produkcji spirytusu, gatunkowych wódek oraz do przygotowania zakwasu na żur. Coraz częściej używa się jej do wygniatania makaronu.
Zakwas naturalny - żytni 40 dag razowej mąki żytniej typ 2000, 400 ml wody 10 dag mąki przeznaczonej na rozczyn wymieszać ze 100 ml ciepłej (ok 40C) wody, przykryć ściereczką i pozostawić na 24 h w temp. pokojowej ok 25 C kolejna porcję 10 dag mąki wymieszać ze 100 ml ciepłej wody i dodać do zaczynu z poprzedniej doby (który ma już lekko kwaśny zapach), wymieszać i nakryć ściereczką. Znów pozostawić w temp. pokojowej na ok 24 h do powstałego zaczynu wmieszać 20 dag mąki roztrzepanej w 200 ml wody o temp. 40 C, nakryć ściereczką i pozostawić na kolejne 24 godziny Gotowy zakwas powinien być od razu użyty do wypieku chleba. Z przygotowanego zaczynu należy ująć dwie porcje po 5 dag i zamrozić, aby można było go użyć do następnych wypieków.
Chleb żytni staropolski parzony 2 kg mąki żytniej 2000, łyżka kminku, łyżka czarnuszki, 2-3 łyżki zsiadłego mleka lub kefiru, łyżka soli do brytfanki : 3 łyżki oleju (tylko dla odważnych-forumową zasadą jest niełączenie węglowodanów z tłuszczami w I fazie. Najlepiej piec w silikonowych formach wtedy nie przywiera ), 3 łyżki mąki Przygotować rozczyn : w słoiku typu twist wymieszać tyle mąki żytniej z wodą aby powstała gęsta papka, dodać 2 łyżki zsiadłego mleka lub kefiru żeby przyspieszyć fermentację. Słoik zakręcić i na 2 dni pozostawić w cieple. Co jakiś czas mieszać zawartość, po czym ponownie zamknąć słój. W trzecim dniu gdy papka pachnie już kwaśno, wlać jeszcze pół szklanki ciepłej wody i tyle mąki, aby znów powstała gęsta papka. Słój zamknąć i pozostawić w cieple, a następnego dnia można już używać rozczynu. Do miski wsypać 4 szklanki przesianej mąki, wlać 3.5 szklanki wrzątku i dokładnie wymieszać, aby zaparzyła się cała użyta mąka. Ściereczką przykryć ciasto i pozostawić na 2-3 godziny w cieple. Później do zaparzonej mąki dodać rozczyn wymieszany z połową szklanki ciepłej wody (ilość wody zależy od stopnia suchości mąki), energetycznie roztrzepując drewnianą łyżką. Wierzch ciasta posypać mąką, aby ciasto nie wysychało, nakryć ściereczka miskę i na 18-20 godzin pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Następnie stopniowo wsypywać resztę mąki, mieszając jednocześnie dużą drewnianą łyżką. Dodać kminek, czarnuszkę oraz sól. Wyrobić ciasto bardzo starannie i odstawić do wyrośnięcia na 40-50 min. Długie wysokie brytfanki o szerokości ok 14 cm wysmarować olejem i oprószyć mąką. Ciasto włożyć do 2/3 wysokości brytfanek, wyrównać powierznię i odstawić na 20 min. Posmarować za pomocą pędzelka letnią wodą i piec około godziny na środkowej półce piekarnika nagrzanego do temperatury 210 C. Patyczkiem sprawdzić, czy chleb jest już upieczony i przed wyjęciem z piekarnika jeszcze raz posmarować letnią wodą. Upieczony chleb pozostawić w cieple aby powoli ostygł, później może być przechowywany w chłodnym pomieszczeniu. 3 bochenki po 25 kromek, 1 kromka zawiera : 82 kcal, 1.8 gr białka, 1 g tłuszczu, 4.7 mg cholesterolu, 1.9 gr błonnika przepis ze strony www.montignac.webd.pl
100% Ekologiczna
Kraj pochodzenia: Polska
Masa netto: 5kg (5x1kg)
Jednostka Certyfikująca Ekogwarancja PTRE Sp. z o.o. PL-EKO-01
|
|