Mąka żytnia na żurek Symbio posiada certyfikat ekologiczny, nie zawiera sztucznych dodatków i jest wolna od GMO oraz agrochemii.
Zakwas na żur - przepis Symbio:
Potrzebne składniki: 1 szklanka mąki żytniej na żurek, ok. 600ml przegotowanej wody, 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, skórka z razowego chleba.
Sposób przygotowania: Do mąki wlewamy powoli wodę i dokładnie mieszamy. Przelewamy do szklanego słoika lub glinianego garnka. Dodajemy obrany i rozgnieciony czosnek, liście laurowe, zile angielskie oraz skórkę od chleba. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 3 dni. Po 3 dniach żurek powinien być zakwaszony. Gotowy zakwas przechowujemy w warunkach chłodniczych lub gotujemy pyszny żurek. Smacznego.
Z mąki tej można także przygotować zakwas chlebowy.
Produkt zawiera gluten.
Składniki produktów Symbio pochodzą wyłącznie z gospodarstw posiadających certyfikat ekologiczny. Procesy przetwórcze i produkcyjne są zgodne z normami rolnictwa ekologicznego obowiązującymi w Unii Europejskiej. Jednostka certyfikująca - Ekogwarancja PTRE Sp. z o.o.