Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

mąka żytnia 2000 razowa - 10 kg BogutynMłyn

23-05-2012, 11:52
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 36 zł      Najwyzsza cena licytacji: 36 zł     
Użytkownik e-marcin_com
numer aukcji: 2286284251
Miejscowość radzyń podlaski
Kupiono sztuk: 2    Licytowało: 2    Wyświetleń: 52   
Koniec: 18-05-2012 02:00:57
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Młyn Bogutyn
Top
Kontakt
BogutynMłyn
ul. Gwardii 24
21-300 Radzyń Podlaski

tel/fax: 0-83 [zasłonięte] 99

Orange: 503 [zasłonięte] 337

[zasłonięte]@bogutynmlyn.pl

GG: GG 936545
Płatnosci
Li płatności allegro
Li przelew bankowy
Li za pobraniem
Koszty wysyłki

USŁUGI POCZTY POLSKIEJ
lub kuriera UPS

CENNIK KURIER UPS
PRZY PRZEDPŁACIE
do 30.5 kg = 20 pln brutto
do 60.5 kg = 40 pln brutto
do 90.5 kg = 60 pln brutto
do 300 kg = 140 pln brutto

KURIER UPS POBRANIE:
do 30.5 kg = 25 pln brutto
do 60.5 kg = 55 pln brutto
do 90.5 kg = 75 pln brutto
do 300 kg = 140 pln brutto

CENNIK POCZTA POLSKA

Wysyłki priorytetem!

(cena z cennika poczty + podatek VAT 22%):
do 0.9 kg = 13,42 pln brutto
1-1.9 kg = 15,86 pln brutto
2-4.9 kg = 17,69 pln brutto
5-9.9 kg = 25,01 pln brutto
10-14.9 kg = 30,50 pln brutto
15-19.9 kg = 42,70 pln brutto

WYSYŁKI POCZTA POLSKA
ZA POBRANIEM:
Wysyłki priorytetem!

(cena z cennika poczty + podatek VAT 22%):
do 0.9 kg = 18,91 pln brutto
1-1.9 kg = 20,74 pln brutto
2-4.9 kg = 23,18 pln brutto
5-9.9 kg = 31,72 pln brutto
10-14.9 kg = 36,60 pln brutto
15-19.9 kg = 48,80 pln brutto

Witamy

Witam serdecznie !

Towar zakupiony na aukcjach wysyłam Pocztą Polską oraz kurierem UPS.

Koszt dostawy podany na aukcjach.

Możliwa wpłata na konto, odbiór osobisty lub wysyłka za pobraniem.

Numer konta otrzymają Państwo w wiadomości z allegro po zakupieniu towaru.

Udostępniam również Płatności Allegro i aukcje z Escrow.

Osoba kupująca jako pierwsza wystawia komentarz po otrzymaniu przesyłki (lub odbiorze osobistym), jeżeli ja jestem kupującym wystawie komentarz zaraz po otrzymaniu przedmiotu aukcji.

Pozdrawiam
e-marcin_com

Opis produktu

Historia rodzinnej firmy BogutynMłyn sięga roku 1908 kiedy to nasi przodkowie osiedlili się w Paszkach k. Radzynia Podlaskiego. Jako dobrzy cieśle potrafili wybudować jeden z pierwszych młynów na wiatr na tym terenie.

Od roku 1908 kontynujemy tradycje rodzinne produkując mąki najwyższej jakości.

JAKOŚĆ GWARANTUJE MŁYNARZ Z 45-LETNIM DOŚWIADCZENIEM, KTÓRY JADŁ CHLEB Z NIEJEDNEJ MĄKI !!


- mąka żytnia 2000 "razowa" 10 kg w worku
Zastosowanie : pieczywo pełnoziarniste żytnie i mieszane

Przepis na zakwas naturalny - żytni

Składniki : 40 dag razowej mąki żytniej typ 2000, 400 ml wody

Sposób wykonania , zakwas najlepiej przygotować etapami :

1.10 dag mąki przeznaczonej na rozczyn wymieszać ze 100 ml ciepłej (ok 40C) wody, przykryć ściereczką i pozostawić na 24 h w temp. pokojowej ok 25 C

2.kolejna porcję 10 dag mąki wymieszać ze 100 ml ciepłej wody i dodać do zaczynu z poprzedniej doby (który ma już lekko kwaśny zapach), wymieszać i nakryć sciereczką. Znów pozostawić w temp. pokojowej na ok 24 h

3.do powstałego zaczynu wmieszać 20 dag mąki roztrzepanej w 200 ml wody o temp. 40 C, nakryć ściereczką i pozostawić na kolejne 24 godziny

Gotowy zakwas powinien być odrazu użyty do wypieku chleba. Z przygotowanego zaczynu należy ująć dwie porcje po 5 dag i zamrozić, aby można było go użyć do następnych wypieków.

Chleb żytni staropolski parzony
 
3 bochenki po 25 kromek, 1 kromka zawiera : 82 kcal, 1.8 gr białka, 1 g tłuszczu, 4.7 mg cholesterolu, 1.9 gr błonnika
 
Składniki : 2 kg mąki żytniej 2000, łyżka kminku, łyżka czarnuszki, 2-3 łyżki zsiadłego mleka lub kefiru, łyżka soli
Do brytfanki : 3 łyżki oleju, 3 łyżki mąki
 
Sposób wykonania :
 
Przygotować rozczyn : w słoiku typu twist wymieszać tyle mąki żytniej z wodą aby powstała gęsta papka, dodać 2 łyżki zsiadłego mleka lub kefiru żeby przyspeszyć fermentację. Słoik zakręcić i na 2 dni pozostawić w cieple. Co jakiś czas mieszać zawartość, po czym ponownie zamknąć słój. W trzecim dniu gdy papka pachnie już kwaśno, wlać jeszcze pół szklanki ciepłej wody i tyle mąki, aby znów powstała gęsta papka. Słój zamknąć i pozostawić w cieple, a następnego dnia można już używać rozczynu.
 
Do miski wsypać 4 szklanki przesianej mąki, wlać 3.5 szklanki wrzątku i dokładnie wymieszać, aby zaparzyła się cała użyta mąka. Ściereczką przykryć ciasto i pozostawić na 2-3 godziny w cieple. Później do zaparzonej mąki dodać rozczyn wymieszany z połową szklanki ciepłej wody (ilość wody zależy od stopnia suchości mąki), energetycznie roztrzepując drewnianą łyżką. Wierzch ciasta posypać mąką, aby ciasto nie wysychało, nakryć sciereczką miskę i na 18-20 godzin pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Następnie stopniowo wsypywać resztę mąki, mieszając jednocześnie dużą drewnianą łyżką. Dodać kminek, czarnuszkę oraz sól. Wyrobić ciasto bardzo starannie i odstawić do wyrośnięcia na 40-50 min.
 
Długie wysokie brytfanki o szerokości ok 14 cm wysmarować olejem i oprószyć mąką. Ciasto włożyć do 2/3 wysokości brytfanek, wyrównać powierznię i odstawić na 20 min. Posmarować za pomocą pędzelka letnią wodą i piec około godziny na środkowej półce piekarnika nagrzanego do temperatury 210 C. Patyczkiem sprawdzić, czy chleb jest już upieczony i przed wyjęciem z piekarnika jeszcze raz posmarować letnią wodą. Upieczony chleb pozostawić w cieple aby powoli ostygł, później może być przechowywany w chłodnym pomieszczeniu.
mąka żytnia 2000 razowa - 10 kg BogutynMłyn
Nasze aukcje Nasze komentarze Strona o mnie Dodaj do ulubionych