Mączka ze skorupek jaj z certyfikatem niemieckiego rolnictwa ekologicznego to naturalny suplement wapniowy. Nie zawiera żadnych dodatków, antyzbrylaczy, barwników i tym podobnych dodatków.
Skorupki jaj są zwykle traktowane jak odpad i wyrzucane do śmieci, jednak zawarty w nich wapń (składają się w ok. 95% z węglanu wapnia) jest najbardziej przyswajalny przez organizm (przyswajalnośd ok. 90%) w przeciwieostwie do sztucznych preparatów przez co świetnie nadają się do uzupełnienia diety psów i kotów w dodatkowy wapo o ile jest taka wyraźna konieczność.
Skorupki jaj oprócz wapnia zawierają także cenne dla organizmu psów i kotów minerały.
Skorupki z jaj świetnie nadają się do równoważenia nadmiaru fosforu w surowym mięsie przy karmieniu psów i kotów dietą BARF.
Skład:
Wapo 38,6% Fosfor 0,96%
Stosunek wapnia do fosforu 40:1
Dawkowanie:
Aby zrównoważyd stosunek wapnia do fosforu w surowym mięsie:
na 1kg wołowych serc: ok.. 6,5g preparatu,
na 1kg wołowego mięsa: 6,5g preparatu,
na 1kg głowizny wołowej: 5,3g preparatu,
na 1kg żołądków wołowych mielonych z treścią: 1,3g preparatu
Uwaga! Powyższe dane odnoszą się tylko do zrównoważenia nadmiaru fosforu w surowym posiłku jednoskładnikowym i nie odzwierciedlają całkowitego zapotrzebowania na wapo zwierzęcia, a także nie tyczą się posiłków wieloskładnikowych.