LUBCZYK
ogrodowy
0,5 g
Lubczyk ogrodowy jest wysokim, wieloletnim ziołem z ciemno-zielonymi liśćmi
oraz zielonkawo-żółtymi kwiatami. Lubczyk ogrodowy potrafi osiągać wysokość
do 1,5 m. W Europie lubczyk ogrodowy jest znany również pod nazwa „Maggi”
(jego liście mają bardzo charakterystyczny zapach określany jako przyprawa maggi), dzieląc tę nazwę z bardzo popularnym, pikantnym sosem,
w którym jest on ważnym składnikiem.
Wszystkie części lubczyka ogrodowego są wysoce aromatyczne, przypominające zapachem oraz smakiem seler. Liście lubczyka ogrodowego
są często używane jako przyprawa do potraw, szczególnie do zup. Części znajdujące się pod ziemią (kłącza oraz korzenie) tworzą lekarstwo. Od najwcześniejszych czasów, szczególnie od XIV wieku, korzeń lubczyka ogrodowego był sławnym ludowym lekarstwem dzięki jego właściwościom moczopędnym oraz wiatropędnym. Oprócz tych dwóch właściwości, lubczyk ogrodowy uważano za środek w leczeniu kamieni nerkowych, żółtaczki, malarii, bólów gardła, zapalenia opłucnej oraz czyraków.
Korzeń zioła jest wciąż wykorzystywany w celach leczniczych w Europie. Leczy się nim bóle żołądka, problemy z pęcherzem i nerkami, reumatyzm, skazę moczanową, menstruacyjne problemy oraz migrenowe bóle głowy. Lubczyk ogrodowy był również głównym składnikiem w napojach miłosnych.
Korzeń lubczyka ogrodowego zawiera 0.6% do 1.0% olejku lotnego.
Zioło to jest również stosowane w medycynie ludowej na wszelkie problemy
górnych dróg oddechowych, jako zioło posiadające właściwości wykrztuślne.
Uważa się także, że lubczyk ogrodowy zwiększa pobudliwość seksualną
oraz pobudza krwawienia menstruacyjne.
Korzeń, nasiona, liście. ZASTOSOWANIE Lubczyk ogrodowy jest rozgrzewającym i odżywczym ziołem dla układu trawiennego
oraz oddechowego. Lubczyk ogrodowy leczy niestrawności, słaby apetyt, wzdęcia
oraz gazy, kolkę, zapalenie oskrzeli. Zioło to posiada właściwości moczopędne
oraz przeciwgrzybiczne. Jest często stosowane na dolegliwości układu moczowego.
Jego właściwości rozgrzewające poprawiają słabe krążenie krwi w obrębie organizmu.
Zastosowanie w kuchni:
Zioło to dodaje się do zup, szczególnie tych, które zawierają ziemniaki, groszek zielony, fasolę oraz soczewicę. Lubczyka ogrodowego używa się do przyprawiania duszonych mięs, chili, placków z kurczakiem, smażonych w oleju warzyw oraz do owoców morza. Liśćmi lubczyka ogrodowego można natrzeć miskę, w której będziemy podawać sałatę. Sałata nabierze świeżego, selerowego posmaku. Dodając liście lubczyka ogrodowego
do potraw, zawsze należy dokładnie i drobniutko je pokroić, gdyż liście tego zioła są dosyć twarde. Łodygi lubczyka ogrodowego są raczej włókniste i nie jest żadną przyjemnością ich żucie, dlatego też należy je wyciągać przed podaniem potrawy.
Łodygi lubczyka ogrodowego można sparzyć wrzątkiem, staną się miększe i można je jeść jak łodygi selera. Starty na tarce korzeń lubczyka ogrodowego może być
dodany do sałatek lub podawany jako gotowane warzywo, ale należy pamiętać, aby najpierw obrać korzeń zioła z powierzchniowej skórki, gdyż jest ona gorzka.
W celu sporządzenia zdrowej, regenerującej herbatki wystarczy macerować
5 ml (1 łyżeczka) startego korzenia lubczyka ogrodowego, świeżego lub suszonego,
w 250 ml (1 szklanka) gotującej się wody.
Wysiew wprost do gruntu V - VI.